Re: prosím p. Líbu - rada s dovolenou 20
Líba určitě odpoví fundovaněji, ale já se domnívám, že jde o
§218 zákoníku práce
(4) Nemůže-li být dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku proto, že zaměstnanec byl uznán dočasně práce neschopným nebo z důvodu čerpání mateřské anebo rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání této dovolené po skončení těchto překážek v práci.
Držím palce v boji o svá práva a hezkou neděli!
pokud jste odpověď od zam-tele obdržela písemně, tak bych na to reagovala s odkazem na § a s tím, že pokud Vám ji odmítne uznat, že se obrátíte na OIP (oblastní inspektorát práce)...
co jiného si myslet, mzdovka se musí držet zákona a ani na popud šéfa nemohou porušovat ZP...
děkuji Vám všem. odkaz jsem poslala mzdovce. A co se týká zastání na úřadech, nedělám si iluze. Paní na ÚP mi "vysvětlila",že můžu být ráda,že se vůbec se šéfem domluvím. A že ani insp.práce mi nezaručí nápravu, abych se domohla svých peněz. Ani oznámení,že mi chce dát "černé" peníze za odstupné na ruku,že to nikde neuvede, výpovědní dobu nechce dodržet ani vyplatit.... Jen pokrčení ramen a že to tak bohužel je a můžu být ráda,že mi dá zápočťák. Ale obrat se o dovolenou nechci dát.
Ještě jednou Vám děkuji a přeji hezký den. H.
>>>>>>>Paní Líbo, před časem jste mi radila ohledně možnosti
>>>>>>>čerpat dovolenou,která vznikla při čerpání PPM ve
>>>>>>>2010. Mzdovka mi nechce (asi na
>>>>>>>popud
>>>>>>>šéfa)
>>>>>>>dovolenou
>>>>>>>uznat.
>>>>>>>Tvrdí,že
>>>>>>>již
>>>>>>>propadla.
>>>>>>>
>>>>>Líba určitě odpoví fundovaněji, ale já se domnívám,
>>>>>>že
>>>>>>jde o
>>>>>>§218 zákoníku práce
>>>>Musíte najít znění zákona, platné do 31.12.2011.
>>>>Já
>>>>jsem
>>>>čerpala
>>>>z
>>>>článku:
>>>>
>>>>http://www.epravo.cz/top/clanky/urceni-dovolene-a-proplaceni-dovolene-zmeny-od-1-1-2012-79928.html
>>>
>>>děkuji Vám všem. odkaz jsem poslala mzdovce. A co se
>>>týká zastání na úřadech, nedělám si iluze. Paní na ÚP
>>>mi "vysvětlila",že můžu být ráda,že se vůbec se šéfem
>>>domluvím. A že ani insp.práce mi nezaručí nápravu,
>>>abych se domohla svých peněz. Ani oznámení,že mi chce
>>>dát
>>>"černé" peníze za odstupné na ruku,že to nikde
>>>neuvede, výpovědní dobu nechce dodržet ani
>>>vyplatit.... Jen
>>>pokrčení ramen a že to tak bohužel je a můžu být
>>>ráda,že mi dá zápočťák. Ale obrat se o dovolenou
>>>nechci dát.
>>>
>>>Ještě jednou Vám děkuji a přeji hezký den. H.
>>
>>Někteří zaměstnavatelé mají pocit, že mzdová má znát
>>zákony jen proto, aby je dokázala obejít.
>
>No jo, i takto to chodí. Mzdová účetní se ohání §
>217,protože to řekl pan šéf. Tak já už nevím. Nedostanu
>ani to,co mi patří. :(
Co konkrétně myslí? V § 217 se jenom píše, že zaměstnavatel musí vyhovět, když matka požádá o čerpání tak, aby navazovala na MD. Když nepožádá, tak si ji vyčerpá po RD, ale krátí se podle § 223. Že by propadla, se tam nikde nepíše.
Musíte najít znění zákona,
>>>>>>>platné
>>>>>>>do
>>>>>>>31.12.2011.
>>>>>>>Já
>>>>>>>jsem
>>>>>>>čerpala
>>>>>>>z
>>>>>>>článku:
>>>>>>>
>>>>>>>http://www.epravo.cz/top/clanky/urceni-dovolene-a-proplaceni-dovolene-zmeny-od-1-1-2012-79928.html
>>>>>>
>>>>>>děkuji Vám všem. odkaz jsem poslala mzdovce. A co se
>>>>>>týká zastání na úřadech, nedělám si iluze. Paní na ÚP
>>>>>>mi "vysvětlila",že můžu být ráda,že se vůbec se šéfem
>>>>>>domluvím. A že ani insp.práce mi nezaručí nápravu,
>>>>>>abych se domohla svých peněz. Ani oznámení,že mi chce
>>>>>>dát
>>>>>>"černé" peníze za odstupné na ruku,že to nikde
>>>>>>neuvede, výpovědní dobu nechce dodržet ani
>>>>>>vyplatit.... Jen
>>>>>>pokrčení ramen a že to tak bohužel je a můžu být
>>>>>>ráda,že mi dá zápočťák. Ale obrat se o dovolenou
>>>>>>nechci dát.
>>>>>>
>>>>>>Ještě jednou Vám děkuji a přeji hezký den. H.
>>>>>
>>>>>Někteří zaměstnavatelé mají pocit, že mzdová má znát
>>>>>zákony jen proto, aby je dokázala obejít.
>>>>
>>>>No jo, i takto to chodí. Mzdová účetní se ohání §
>>>>217,protože to řekl pan šéf. Tak já už nevím.
>>>>Nedostanu
>>>>ani to,co mi patří. :(
>>>
>>>Co konkrétně myslí? V § 217 se jenom píše, že
>>>zaměstnavatel musí vyhovět, když matka požádá o
>>>čerpání tak,
>>>aby navazovala na MD. Když nepožádá, tak si ji
>>>vyčerpá
>>>po RD, ale krátí se podle § 223. Že by propadla, se
>>>tam nikde nepíše.
>>
>>prý jsem si písemně nepožádala a proto propadla, dle
>>jejich vysvětlení.
>Blbost, kdepak to v zákoně je? Oni měli určit.......
nic mi neurčili, již zhruba 5let se mnou nikdo nekomunikuje. Měsíc před ukončení RD jsem psala dop.psaní,že mi končí RD a chci nastoupit a nic se nedělo, asi týden před koncem jsem se konečně dovolala z jiného tel.čísla, protože ani tel. nebrali. Dokonce mi chce odst. počítat z min.mzdy, prý si obhájí,že je to můj pravděpod.výdělek i když účetní v Praze jistě za min.mzdu nepracují. :(
Souhlasím, zkuste zjišťovat, jaké finanční poměry jsou nyní ve firmě a pečlivě si udělejte záznamy o všem, co si myslíte, že by Vám mělo náležet. Soud podle mě musíte vyhrát, i když to bude trvat a budete muset vložit peníze za právníky a soud. Ale nedejte se....držím palce.
No ano, dovolená roku 2010 jí bude pokrácená v důsledku rodičovské v roce 2010, ale to nic nemění na tom, že si zbytek teď po návratu z rodičovské dovolené může vyčerpat nebo jí má být proplacená, pokud dojde ke skončení pracovního poměru.
Tak je stále odkazujte na Zákoník práce § 218 odst. 4. Ve starším zákoníku to byl odstavec 3.
Vám vznikl nárok na dovolenou za mateřskou dovolenou v roce 2010 (pokrácený v důsledku rodičovské před a po mateřské). Vyčerpání řádné dovolené hned po mateřské nebyla Vaše povinnost. Vy jste hned po mateřské nastoupila na rodičovskou. A protože jste si po mateřské vzniklý nárok nevyčerpala a ani jste ji kvůli rodičovské nemohla vyčerpat ani v následujícím roce, byla Vám schovaná až na návrat z rodičovské, což je letos.
Oni to mají popletené s dřívějšími řetězovými porody. Např. byste byla na mateřské v roce 2008, vznikl by Vám nárok na dovolenou, kterou byste si nevyčerpala po mateřské, ale šla byste v roce 2008 rovnou na rodičovskou a pak byste rovnou z rodičovské šla v roce 2010 na další mateřskou, tak ten nárok dovolené z roku 2008 by Vám propadl. Ale ve Vašem případě jde o něco jiného. Když ne zaměstnavatel, tak mzdová by měla být v obraze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.