Re: Účtování stravenek - zpětně??
Nejdůležitější na stravenkách je, aby příspěvek na ně (max 55%) byl ve správném roce. Prověřte, jak to udělala na přelomu roku. Zaměstnancům musíte nejprve vyrovnat stravenkami závazky a pak vydat stravenky dopředu, ale právě se může stát, že některé náklady budou nedaňové.
Účtování "pozadu" mi přijde jednodušší než účtování "dopředu".
Na konci roku musí být závazek k zaměstnanci, protože vyúčtování ve mzdách bylo provedeno v prosincové výplatě, kdy zaměstnancům již byl stržen jejich 45% podíl (a vše bylo naúčtováno správně do prosincových nákladů).
V lednu se pak účtuje již jen o splnění závazku.
Příspěvek je vždy NA něco a ne ZA něco, takže z této formulace usuzovat časovou souvislost mi přijde úsměvné.
Vím, že je mnoho případů z praxe, kdy bylo vyřazeno z daňových nákladů, stejně tak jsou případy, kdy vyřazeno nebylo. Já mám pouze tu druhou zkušenost. Navíc bych chtěl vidět zdůvodnění. Pokud je postaveno pouze na NA/ZA, tak bych se bránil.
Nicméně každý jsme odpovědný za svůj výklad a své účtování a daňové přiznání.
Děkuji všem za rady, samozřejmě bych ráda přešla na výdej stravenek "dopředu", ale musím najít nějaký způsob, jak "vyrovnat" rok - pokud bych v lednu vydala stravenky za prosinec i za leden, ke konci roku bych měla 13 výdajů... což asi také není správně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.