Re: nemocenská poprvé-prosím
Dobrý den,
a) s nemocí delší 6 měsíců problém není, co přesně (jaké dávky) Vám PC vyhazuje?
b) Ze strany zaměstnance může pracovní poměr skončit kdykoli, i v polovině nemoci.
Pokud ovšem dal výpověď, beží výpovědní doba, takže PP skončí po jejím uplynutí. Ledaže by požádal o skončení PP dohodou ... protože výpověď dohodou existuje leda v českých seriálech, zákoník práce takový pojem nezná (navíc je to protimluv).
Dobrý den IVI, jste hrozně hodná, že jste mě zklidnila. Asi jsem zadala špatně údaje do programu, ale počítač mi píše, že mám za 2 měsíce, tj. duben a květen požádat na OSSZ o dávky. Vůbec tomu nerozumím proč. Ale když jsem vyplňovala ELDP, tak mi do vyloučených dob uvedl přesně tyto 2 měsíce. Na ELDP mám počet kalendářních dní 151 a vyloučených dob 61. A přitom má od začátku roku nemoc. Tak teď nevím, jestli mám do vyloučených dob také uvést 151.
Co se týče výpovědi, je to z podnětu zaměstnance. Buďte, prosím, tak hodná a mrkněte se mi na ty doby. Dík.
Vyločené doby budou 151. Vezměte zadané údaje od začítku roku a dohledejte kde je co špatně zadané, když Vám PC něco vypisuje. Nebo kontaktujte hot-line softwaru, aby Vám poradili, kde je problém. Zaměstnavatel přece nežádá o dávky za zaměstnance ... co máte za software?
Pokud jde skutečně o VÝPOVĚĎ, pak PP nemohl skončit 31.5.
také zkontrolujte, jestli jste mu v průběhu nemoci nezúčtovala nějaké příjmy (náhrady za dovolenou, doplatky, odměny...), z nichž by bylo odvedeno SP, protože to by vám mohlo změnit vyloučené doby (resp. dané měsíce by nebyly ve vyloučených dobách).
A pokud on podal VÝPOVĚĎ, pak 31.5. PP neskončil, ale 1.6. začala běžet dvouměsíční výpovědní doba a on by měl ještě nyní chodit do práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.