Re: Překážky na straně zaměstnavatele
§ 208
Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než jsou uvedeny v § 207, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku; to neplatí, bylo-li uplatněno konto pracovní doby (§ 86 a 87).
§ 209
(1) O jinou překážku v práci na straně jiného zaměstnavatele, než uvedeného v § 109 odst. 3, jde také tehdy, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách (částečná nezaměstnanost).
(2) Upraví-li v případech podle odstavce 1, dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací výši poskytované náhrady mzdy, která přísluší zaměstnanci, musí náhrada mzdy činit nejméně 60 % průměrného výdělku; nepůsobí-li u zaměstnavatele odborová organizace, může být dohoda nahrazena vnitřním předpisem.
Re: Překážky na straně zaměstnavatele
>>
>
>Děkuji tohle jsem četl, ale potřeboval bych laické
>vysvětlení. Vůbec jsem z toho nepochopil zda můžou nebo
>ne jen to jaký bude můj průměrný výdělek. Odbory
>nemáme.
Pokud máte druh práce sjednán "kuchař", malování či jiné práce by znamenaly jiný druh práce, s nímž byste musel souhlasit. Pozor - i když by nebylo nic písemně sjednáno a vy byste tyto jiné práce začal konat, mlčky by došlo ke změně PS a cesta zpátky by byla (mohla být) vyloučena. V případě, že vám zaměstnavatel nebude přidělovat práci podle PS, bude dána překážka na jeho straně. 60 % náhrady, jak je psáno výše, náleží při přerušení práce z důvodu nepříznivých povětrnostních vlivů a při živelních pohromách, což není v tomto případě, a dále při tzv. částečné nezaměstnanosti (v obou případech nejméně 60 %). Nemyslím si, že by se jednalo o dočasný pokles po službách, které váš zaměstnavatel poskytuje (je to plánovaná rekonstrukce a údržba), tudíž se jedná o nárok na náhradu mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.