Re: DPH prodej za cenu šrotu
Faktura Kovošrotu je mi jasná. Jde mi o fakturu zákazníkovi, kdy fakturuji pouze rozdíl ceny šrotu a dohodnuté ceny se zákazníkem. Zákazník výrobky neodebral - nahlásil špatné parametry pro výrobu,uznal svoji vinu a souhlasí s doplatkem ceny. A tento doplatek ceny mám fakturovat v režimu jako výrobek, nebo jako šrot? Díky
Já tomu asi nerozumím, ale chápu to správně tak, že:
Zakázka byla např. na 100.000,- + DPH - výrobky šly na šrotaci, kovošrotu vyfakturujete např. 10.000,- v režimu PDP. Zákazníkovi vyfakturujete dohodnutou částku poníženou o těchto 10.000,-... Takže podle mě vyfakturujete 90.000,- + DPH. Kde by se tam vzal režim PDP mi nějak uniká.
Chápete to úplně správně :-), přesně tak to je. Zákazník chce vystavit fakturu jako na šrot (PDP), protože v podstatě neodebral žádný výrobek, pouze hradí rozdíl ceny. Nicméně děkuji za názory, pokusím se domluvit se zákazníkem fakturaci + DPH.
vystavila bych fakturu např. cena dle smlouvy....
CBD 500000 a DPH 105000 = cena celkem 605000
- snížena dle bodu ... o prodaný šrot -odpad - 200000
k platbě 405000
šrot si musíte vypořádat s kovošrotem klasickou přenesenou, vy dodavatel a výpis, sběrna odběratel a výpis
Takže ještě dle rady z jiné diskuze:
"Nemůžete zákazníkovi "prodat výrobky" když mu žádné FYZICKY NEDODÁTE a místo toho je sami prodáte do šrotu (byť dle jeho pokynu a s jeho souhlasem). To co popisujete je odstoupení zákazníka od smlouvy (k původně sjednané dodávce objednaného a vyrobeného nedojde), při kterém vám uhradí tím vzniklé náklady (nebo dokonce cenu včetně marže/zisku) jako FINANČNÍ KOMPENZACI za své nedodržení smluvního ujednání (odebrat objednané a vyrobené). Což je daňově "náhrada škody" (za zmařenou výrobu+dodávku)." V podstatě jde o stejný názor - vyfakturovat jako škodu bez DPH. Moc děkuji za názory, pomohly :-).
pokud vyfakturujete škodu bez daně, určitě bych od ceny odečetla cenu ze sběrny , za kterou prodáte odpad.
na ten musíte vystavit fakturu sběrně a uvést do ř.25 s výpisem z evidence, kovošrot musí udělat také hlášení a hlavně zdanit ve svém přiznání.
tuto cenu odkupu bez daně se domnívám musíte odečíst od faktury za škodu, kterou požadujete
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.