Vlákno názorů k dotazu Účtování ve stavební firmě od Daniela K. - Re: účtování ve stavební firmě Sklady můžete vést způsobem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 7. 2013 11:37

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: účtování ve stavební firmě
    Sklady můžete vést způsobem B. Pokud nefakturujete zakázky měsíčně, ale až při jejím dokončení, musíte u jednotlivých rozpracovaných zakázek účtovat o nedokončené výrobě. Problematiku ocenění NV, účtování 121/611, je dobré nastudovat a posléze stanovit ve vaší vnitropodnikové směrnici.
    Obecně:
    Vzorový kalkulační vzorec NV:
    •přímý materiál
    •přímé mzdy, SP, ZP za zaměstnavatele
    •výrobní režie
    = vlastní náklady výroby

může zahrnovat:
    •odbytová režie
    •správní režie
    =úplné vlastní náklady výroby

Z definice ocenění zásob nedokončené výroby jednoznačně vyplývá, že v průběhu výstavby, v období, kdy stavba není dokončena, by účtování o nedokončené výrobě na dané stavební zakázce mělo být ziskově neutrální, respektive ztrátové (o položky zahrnované do režijních nákladů). Veškerý zisk z následného prodeje stavby by měl být realizován v účetním období, kdy dojde k realizaci tj. prodeji stavby.

• 2. 7. 2013 14:37

m.s. (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Stavbu fakturujeme prostřednictvím zálohových faktur a po dokončení stavby vystavím konečnou vyúčtovací fakturu. O nedokončené výrobě jsem účtovala ve staré firmě, kdy jsem veškerý materiál a práce na jednotlivé zakázky proúčtovala, ale nezahrnula jsem zde mzdy. Nevím, ani jakým způsobem je tam mám zahrnout?
    Pokud bych účtovala způsobem B a např. bychom nakoupili materiál, který bychom poté prodali třeba za měsíc (tedy nebyl by určen na zakázku, nešel by přímo do spotřeby), tak bych účtovala jak?

• 2. 7. 2013 22:52

Daniela K. (neregistrovaný)

I při zálohové fakturaci musíte ve stavební firmě sledovat NV.
    Princip účtování NV zjednodušeně pro názornost:
    přímý materiál 501/321, HM 521/331, SP, ZP zaměstnavatel 524/336 dle jednotlivých zakázek + ost. 5..., které vám dle ocenění NV ve vaší směrnici budou vstupovat do NV. To, co máte na 5.. musíte zaktivovat do NV: ID 121/611, takže 5=6, zisk=0.
    Konečná fakturace: FV 311/6.., odpočet záloh 324/311 a snížení NV: ID 611/121. Ve výnosech na 6.. vám zůstane zisk ze zakázky.
    Sklad způsobem B účtujete v průběhu roku hned do nákladů: materiál MD 501, zboží MD 504. V průběhu roku nic a k 31.12. musíte provést fyzickou inventuru skladu, a to co bylo k 31.12. inventurou zjištěno na skladě, proúčtujete k 31.12. ID materiál 112/501, zboží 132/504 (tímto zaúčtováním to dostanete zpět na sklad).
    Způsob vedení skladu B vypadá na první pohled jednodušeji než A, ale ve skutečnosti je na správnou evidenci skladu náročnější a v průběhu roku není přehledný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).