Re: HELP - zúčtování daně za rok 2012
Neporadí, RZD již nemůžete nijak přepočítávat - viz
ZDP §38ch
(4) Výpočet daně a roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění provede plátce daně nejpozději do 31. března po uplynutí zdaňovacího období z úhrnu mezd zúčtovaných nebo vyplacených poplatníkovi všemi plátci postupně, a to včetně mezd zúčtovaných nebo vyplacených poplatníkovi těmito plátci dodatečně v době, kdy poplatník pro ně již nevykonával závislou činnost nebo funkci. U poplatníka, který uplatňuje daňové zvýhodnění, provede plátce daně výpočet daně a roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění za podmínek stanovených v § 35d odst. 6 až 9.
Re: HELP - zúčtování daně za rok 2012
Já si myslím, že zaměstnanec nemůže doplácet na to, že mzdovka udělala chybu. Proto by mzdovka měla RZD opravit a daň vrátit. Jiné by to bylo v případě, kdy by zaměstnanec dodatečně přinesl nějaké doklady, např. to penzijko, ale protože toto byla chyba mzdové účetní a daň tudíž byla sražena vyšší než měla být sražena (resp. vráceno na dani bylo méně), měla by chybu napravit mzdová účetní.
Re: Prosím mzdovky o pomoc.
(2) Plátce daně, který nesrazil u poplatníka daň ve stanovené výši, může ji dodatečně srazit, pokud neuplynulo od doby, kdy byla daň nesprávně sražena, 12 měsíců. Plátce daně, který nesrazil u poplatníka zálohu ve stanovené výši, může ji dodatečně za uplynulé zdaňovací období srazit nejpozději do 31. března následujícího roku. Daň včetně daně vyplývající z ročního zúčtování daňových záloh (§ 38ch), která nebyla sražena vinou poplatníka, může být spolu s příslušenstvím daně plátcem daně sražena do tří let od konce zdaňovacího období, v němž k nesprávné srážce došlo.
...takže pokud nedošlo vinou plátce daně(zaměstnavatele) ke správné srážce zálohy na daň za minulé období, smí opravit do 31.3.
Jenže v tomto citovaném odstavci se jedná o srážku daně, tedy o případ, kdy by bylo sraženo méně, než je povinnost. V dotaze se jedná o vrácení daně, tedy jde o přeplatek na dani z ročního zúčtování. A ročního zúčtování se týká práce § 38ch:
(4) Výpočet daně a roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění provede plátce daně nejpozději do 31. března
ano, provede, ale když to provede špatně, musí to napravit. Ten, kdo to zkazil, kdo udělal chybu. Já si §38 i vysvětluji tak, že se vztahuje i k ročnímu zúčtování a pamatuji si, že jsem se i na školení dozvěděla, že mám rok (ev.3 roky) na případnou opravu RZD. Rok, pokud bylo vráceno méně než mělo, 3 roky, pokud bylo vráceno více.
tak mi to nedalo a hledala jsem na google toto téma a skutečně máte pravdu, opravy se mohou provést tak jak píšete ve lhůtách podle toho, o jakou chybu šlo a všechny opravy ročního zúčtování se potom musí promítnout i do tiskopisů vyúčtování, omlouvám se
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.