Re: účtování stravného a posk.jídla
Ze zákona má nárok na stravné v plné výši, ale když mu bylo poskytunuto jídlo, tak se stravné přeci krátí. když je na faktuře za ubytování, uvedeno, že pobyt byl s večeří, tak se stravné dle 8zákona krátí. Nebo ne? Jedná se mi právě o to, že když zaměstnanci bylo poskytnuto jídlo, které stojí 8 EUR, tak mu zkrátím stravné a dodaním mu rozdíl mezi sazbou 157 kč, maximální výše stravného a 200 Kč (budu počítat, že kurz je 25)?
To se týká poskytnutí jídla v ceně, napr. v hotelu snídaně, oběd. oběd na školení... On má nárok na stravné v Maďarsku 35€ na den, takže pokud si koupil jídlo na firemní kartu za 8€, požádala bych ho, ať uhradí do pokladny tuto částku a vyplatila mu výše zmíněné stravné.
Kurzy pro SC se používají ke dni poskytnutí zálohy anebo schválení
služební cesty.
Tedy chápu to dobře, že stravné se krátí pouze v případě, když je na faktuře za ubytování uvedeno poskytnutní jídla.... A tedy v případě, když se jedná o jednodenní služební cestu - 20 h a zaměstnanec mi předloží účet za oběd - obědval sám..Tak musím postupovat podle výše zmíněného, tento účet mu vrátit, neproplácet a vyplatit mu plné stravné. A v případě, že zaměstnanci zaplatí na této služební cestě oběd zaměstnavatel? Pozve ho do restaurace a zaměstnavatel si pak tyto účty vyúčtuje?
Krátit nárok na stravné? Jsem z toho jelen, mám i koupenou knížku,ale zatím z toho moc moudrá nejsem. Naštěstí, že prac. cesty budou jen ojedinělé. :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.