Re: výpověd nebo dohoda
Určitě je pro vás výhodnější výpověď. Pokud vám dá zaměstnavatel výpověď, pak vám poběží 2 měsíční výpovědní doba, po kterou vás musí zaměstnavatel zaměstnat a pak dostanete 3 měsíční odstupné. Takže zjednodušeně řečeno, bude o vás finančně 5 měsíců postaráno. V případě dohody byste dostala pouze odstupné a to ještě za předpokladu, že zaměstnavatel NEZAPOMENE do dohody napsat, že jde o organizační důvody, jinak nedostanete nic, ikdyž vám odstupné slíbil. A oni rádi zapomínají do dohody toto zapsat, aby nemuseli nic platit.
Důvod je v dohodě uveden i výše odstupného, jde o to, že mi může snižit plat na nějaké minimum (nevím o kolik)a tím by se mi snížil i průměr pro výpočet odstupného ve smlouvě mám miminum + premie na které v podstatě nemám nárok jestli to dobře chapu, tak by v konečném výslednu mohlo být odstupné a dvouměsíční výpovědní lhůta měně peněz než vzít odstupné.
Ne, to se mýlíte. viz třeba nařízení vlády č. 564/2006 Sb.
Stanovena být může, ale vždy musí být dopláceno, ať už formou premií, odměn nebo doplatku do zaručené mzdy - platu.
Ve státní správě je tato anomálie prakticky stále
Dokonce i v tabulce pro některé skupiny zvýšené o 25 %, jak se kdysi říkalo "za nepodnikání" zaručená mzda není až do 3. platového stupně v I. tarifní třídě a v základní tabulce dokonce ani v 4. platové třídě, což jsou už profese např. provozář, pracovník v sociálních službách,nástrojař, mechanik, atd.
Ono je to postavené na hlavu, protože to doplatit stejně musí, ale nemusí to být základní mzda. Zaručená mzda musí být v souhrnu .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.