Re: Prohlášení poplatníka
Děkuji, takže to lze dopočítat v červencové mzdě? A můžu se zeptat, jak to funguje? Protože já si nevydělám tolik, aby mi byla v červenci uplatněná sleva 2x2070 Kč, daň platím nižší. Byla byste tak hodná a popsala mi zhruba, jak by ta oprava měla proběhnout, abych to mohla té mzdové vysvětlit? Se mzdovým a personálním oddělením tu zažívám všelijaké neuvěřitelné věci, nad kterými jen kroutím hlavoui. :)
Mzdová účetní musí přepočítat červnovou výplatu a vyjde ji tam o 2 070,- Kč vyšší čistá mzda. Spočítá Vám klasicky červencovou výplatu, kde uplatní jednou tu slevu na poplatníka a potom přičte do mzdy k výplatě to, co Vám v červnu zapomněla dát, tedy + 2070,- Kč. Držím palce a dejte vědět, jak to dopadlo.
Děkuju za vysvětlení. Něco mi říká, že se nedomluvím, každopádně to ale zkusím. Bojím se ale, že jí nevyvedu z jejího omylu, že prohlášení poplatníka se nemusí znovu a znovu a znovu (ano, už ho tu mám podepsané 3x ke 3 navazujícím smlouvám) podepisovat. A mám podezření, že jestli na tu opravu přistoupí, tak těch 2070 se slušnou pravděpodobností připočítá k hrubé mzdě a z té slevy na dani mi ještě vypočítá daň a bude to zase špatně.
Nedejte se, je to její chyba a musí to opravit. Nahoře na liště, v sekci Zákony, je zákon o daních z příjmů, podpis Prohlášení je v §38k a v odst.4 je, že podepíšete prohlášení vždy nejpozději do 15.2. příslušného roku, Vaše zaměstnání stále trvá, i když Vám dávají měsíčně nové smlouvy. Máte jej podepsané a platí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.