Re: minimální mzda a daňový bonus
Děkuji za odpověď, ale teď jsem se dočetla v abecedě mzdové účetní, že minimální mzda pro výplatu daňového bonuse se posuzuje k počátku příslušného zdaňovacího období (co bylo na počátku kal. roku) - takže tam asi zůstává pro výplatu daňového bonusu stále 4000 Kč
Takže aby byl nárok na bonus při RZD nebo v přiznání, musí být celkový roční příjem za rok 2013 49250 Kč (místo 48000), Dotkne se to i možnosti přivýdělku při vedení na ÚP. Už ne maximálně 4000, ale maximálně 4250. Také to bude mít souvislost s minimálním zdravotním pojištěním a s výpočtem ZP při neplaceném volnu.
Vím, že je řeč o měsíčním bonusu. Já jsem si to už rovnou převáděla na roční (v čemž jsem zřejmě neměla pravdu, protože pro rok 2013 zůstává hranice výdělku 48000 Kč pro nárok na bonus - viz § 35c). Ale pokud by měla být od 1.8. hranice měsíční 4250 Kč, tak to pak zase přece nesedí s tou roční hranicí, která zůstává pro rok 2013 na 48000 Kč.
Tak jsem dnes zkoušela ohledně tohoto volat na FÚ v Jihlavě a tam si mě přehazovali z jedné na druhou a nikdo nic nevěděl. Nakonec jsem mluvila s paní z kontrolního oddělení, která ani nevěděla, jaká výše minimální mzdy od 1. srpna vůbec bude (tvrdila že 8 200 Kč). No ale každopádně mi řekla, že je ještě brzo a v současné době mi nikdo neřekne, jak to vlastně bude. Takže zase jsem se jen utvrdila, že na úřadech (kde by k tomu měli být kompetentní) vám nikdo nepomůže a neporadí, hlavně že pak prudí, když to máme špatně. Ale když od nich člověk potřebuje vědět, jak to má být správně, tak to nikdo nic neví. Podle mého názoru ale ze zákona vyplývá, že se má brát minimální mzda k prvnímu dni zdaňovacího období (viz § 38c odst. 4). V tomto § je také uvedena legislativní zkratka (dále jen minimální mzda), takže zřejmě všude, kde se následně hovoří o minimální mzdě, tak je právě myšleno minimální mzda k prvnímu dni zdaňovacího období. Navíc pokud by to tak nebylo, tak by se musela ještě navíc řešit otázka, zda pro zaměstnance bez invalidity by to mělo být teda 4 250 Kč a pro zaměstnance s invaliditou by zůstala polovina minimální mzdy ve výši 4 000 Kč, když pro ně platí stále 8 000 Kč jako minimální mzda, což je další komplikace.
S těma invalidníma už to moc komplikujete. Minimální mzda je pouze jedna, a to 8000 Kč, od srpna 8500 Kč.
Něco jiného je zaručená mzda, ta bude jiná pro invalidní a jiná pro neinvalidní.
Každopádně co se týká bonusu, pokud bude náležet od 1.8. jen při hrubé mzdě (odměně) minimálně 4250 Kč, vidím rozpor v ročním hranici, kde by stále stačilo vydělat 12x4000 = 48000 Kč. Zkusím to zjistit v Brně.
>>S těma invalidníma už to moc komplikujete. Minimální
>>mzda je pouze jedna, a to 8000 Kč, od srpna 8500 Kč.
>>Něco jiného je zaručená mzda, ta bude jiná pro
>>invalidní a jiná pro neinvalidní.
>>Každopádně co se týká bonusu, pokud bude náležet od
>>1.8. jen při hrubé mzdě (odměně) minimálně 4250 Kč,
>>vidím rozpor v ročním hranici, kde by stále stačilo
>>vydělat 12x4000 = 48000 Kč. Zkusím to zjistit v Brně.
>
>Tak to vám doporučuji si prostudovat nařízení vlády č.
>210/2013 Sb., kde je nově uvedena v § 4 výše minimální
>mzdy platné pro zaměstnance, kteří jsou poživateli
>invalidního důchodu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.