Re: Zahraniční pracovní cesta..
V případě, že vznikl nárok na tuzemské stravné, tak vzniká nárok na zahraniční stravné až od 5 hodin mimo území ČR. Jinak by byl již od jedné hodiny mimo ČR. Pokud je v zahraničí 12,5 hodiny, tak je to 2/3 stravného, ale těchto diskusí tu bylo již mnoho. Záleží, který výklad zákona si vyberete. Já jsem si to ověřovala u svého auditora, daňového poradce a dvou školeních, každé od jiného lektora. Víc k tomu nemám co dodat. Já se přikláním k tomuto výkladu, ale rozhodnout by mohl asi až soud.
>>>>>Na území ČR 5,5 hodiny = cesta na hranice, za
>>>>>hranicemi 12,5 hodiny pobyt na Slovensku. Celkem 18
>>>>>hodin. Jak
>>>>>tuto pracovní cestu proplatím?
>>>>>5,5 hodiny v ČR = 66,- Kč
>>>>>+
>>>>>12,5 hodiny na Slovensku = 2/3 z 35,- EUR x kurz ze
>>>>>dne poskytnutí zálohy
>>>>>
>>>>>Je to tak správně? Předem moc děkuji za příspěvky.
>>>>
>>>>Máte to dobře.
>>>>
>>>>tuzemské stravné v rozmezí 5-12 hodin a zahraniční
>>>>stravné v rozmezí 12-18 hodin, což je 2/3.
>>>
>>>V případě, že vznikl nárok na tuzemském stravném
>>>(déle
>>>než 5 hodin) což ve Vašem případě vzniklo, náleží
>>>zahraniční stravnév případě delším než 5 hodin 1/3
>>>základní sazby
>>
>> V případě, že vznikl nárok na tuzemské stravné, tak
>>vzniká nárok na zahraniční stravné až od 5 hodin mimo
>>území ČR. Jinak by byl již od jedné hodiny mimo ČR.
>>Pokud je v zahraničí 12,5 hodiny, tak je to 2/3
>>stravného, ale těchto diskusí tu bylo již mnoho.
>>Záleží, který
>>výklad zákona si vyberete. Já jsem si to ověřovala u
>>svého auditora, daňového poradce a dvou školeních,
>>každé od jiného lektora. Víc k tomu nemám co dodat. Já
>>se
>>přikláním k tomuto výkladu, ale rozhodnout by mohl
>>asi
>>až soud.
>
>Ing. Karel Janoušek - případě, že vznikl nárok na
>tuzemském stravném(déle než 5 hodin) což ve Vašem případě
>vzniklo, náleží
>zahraniční stravnév případě delším než 5 hodin 1/3
>základní sazby
>2/3 náleží, pokud stravné v ČR nevzniklo
Zákon:
.. Trvá-li tato doba déle než 12 hodin, poskytne zaměstnavatel zaměstnanci zahraniční stravné ve výši dvou třetin této sazby zahraničního stravného, a ve výši jedné třetiny této sazby zahraničního stravného, trvá-li doba strávená mimo území České republiky 12 hodin a méně, avšak alespoň 1 hodinu, nebo déle než 5 hodin, .
Bohužel ing. Karel Janoušek měl ve své knize více překonaných teorií, proto jsem ji hodila do koše (někdy tam měl opravdu blbosti).
S touto teorií je již osamocen, ale opravdu se zde o tom napsalo hodně a názory se různí, ale již většina se přiklání k tomuto.
Ale, jak jsem již napsala, asi by to rozsekl až soud pokud by to k němu došlo.
Ze zákona, který jste zde okopírovala vyplývá, že 1/3 dostane pokud byl v zahraničí více než pět hodin pokud mu vznikl nárok na tuzemské stravné, pokud by byl méně než 5 hodin, tak by měl jen tuzemské stravné, ale ta 1/3 se nevztahuje již na to pokud byl na zahraniční cestě více než 12 hodin, pak už je jedno jestli mu vznikl nárok na tuzemské stravné či nikoliv. Tam mu náleží 2/3 stravného.
Tudíž u tazatelky byl více nž 12 hodin v zahraničí , tak mu náleží 2/3 stravného a už nezkoumám jestli mu vznikl nárok na tuzemské stravné či nikoliv. Zkoumám jen pokud byl v zahraničí více než 1 hodinu a méně než 5 hodin.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.