Re: Překážka na straně zaměstnavatele
Ale svátek byl jejich pracovní den, protože připadl na pátek a oni mají rozvrženou pracovní dobu na pátek, ne?. Kdyby nikam nejeli a byli by doma, tak by ten den přece také měli zaplacený v měsíční mzdě - přesněji: nekrátila by se jim jejich měsíční mzda.
Já si tedy v tomto případě nejsem jistá, jestli ve Vámi uvedeném případě postupovat tak, že se jim měsíční mzda nebude krátit (čili mzdu počítat stejně, jako by nikam nejeli a byli ve svátek doma) nebo jestli mzdu zkrátit a jejich sváteční úvazek jim zaplatit průměrem jako náhradu.
§ 210:
"...se považuje za překážku v práci na straně zaměstnavatele, při které se zaměstnanci mzda nebo plat nekrátí. Jestliže však zaměstnanci v důsledku způsobu odměňování mzda nebo plat ušla, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku."
Cituji z ,,průvodce pracovněprávními předpisy 7-8/2013,,
Doba strávená na pracovní cestě jinak než plněním pracovních úkolů, která spadá do pracovní doby, se považuje za překážku na straně zaměstnavatele. V těchto případech se mzda zaměstnanci nekrátí. Pouze v případě, kdy je zaměstnanec odměňován formou mzdy, která je závislá na jeho výkonu nebo např. na tržbách, a mzda by mu proto ušla, poskytne mu zaměstnavatel náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.
No já bych měsíční mzdu nekrátila a za ten svátek bych jim dala NV s příplatkem za práci ve svátek. Zaměstnanci seděli vlastně asi 12 hodin v autě a takto jim dám NV za 8 hodin - jim se to nelíbí, chtěli by 12 hodin a já si nejsem jistá, jestli mají i na těch 8 hodin nárok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.