Vlákno názorů k dotazu DPH před registrací od ,, - Re: DPH před registrací Při přechodu na plátce...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2013 17:18

,, (neregistrovaný)

Re: DPH před registrací
    Při přechodu na plátce můžete nárokovat DPH z toho, co je v majetku. Tedy odepisovaný majetek, zboží na skladě - to vše pořízeno v předcházejících 12-ti měsících. Nelze se služeb. Ale spíš mě zaráží, že byla vystavena faktura na nájem pro neplátce s DPH. Nemělo být spíš bez DPH?

§ 79 zák o DPH

• 31. 7. 2013 19:12

Rendas (neregistrovaný)

>>Dobry den,
    >>prosim o radu jak vyřešit.
    >>v červnu jsme založili s.r.o. a dostali fa na
    >>pronájem
    >>prostor do konce roku vč. dph. zaúpčtovala jsem
    >>501/321. od července jsme se stali plátci DPH. Je
    >>možné
    >>nějakým poměrem nárokovat dph z pronájmu, od července
    >>do
    >>konce roku ? jak zúčtuji ?
    >>děkuji za radu
    >
    >Při přechodu na plátce můžete nárokovat DPH z toho, co
    >je v majetku. Tedy odepisovaný majetek, zboží na
    >skladě - to vše pořízeno v předcházejících 12-ti měsících.
    >Nelze se služeb. Ale spíš mě zaráží, že byla vystavena
    >faktura na nájem pro neplátce s DPH. Nemělo být spíš
    >bez DPH?

>
    >§ 79 zák o DPH
    V parag. ohledně nájmu je, že se může pronajímatel rozhodnout a u nas se asi rozhodl, že s dph, že jsme určite plátci, asi se nejak neřešilo. V každém případě už on má odvedené dph a asi to nebude ochotný řešit. co my s tím ? můžeme u služeb, které budeme spotřebovávat v dalších měsících od registrace udělat kráceni a uplatnit si pouze ty měsíce od července, když rozpočítám ?
    Jak prosím přeúčtuji ještě např. fa za materiál, která bya prvně celá na 501 a ted bych z ní potřebovala poměrnou část, která zbyla na skladě k datu registrace přeúčtovat a uplnatnit dph ? udělám nějak interním dokladem ? v přiznání vykázu v řádku krácení ?

• 1. 8. 2013 9:09

v.e.n.d.y.

Uděláte inventuru, doplníte původní ceny a čísla faktur, kterými bylo zaúčtováno, spočítáte DPH u jednotlivých položek a součet DPH zaúčtujete interním dokladem 343/501. Do PRVNÍHO přiznání k DPH pak uvedete do řádku tuším 45.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).