Re: Odkup majetku
U majetku máte povinnost i při vedení DE, že pokud je pořizovací cena majetku, u hmotného vyšší jak 40.000Kč a doba použitelnosti delší než 1 rok, zařadit tento majetek do odpisových skupin, ty určují kolik let se bude majetek daňově odpisovat a majetek odpisovat dle zákona o dani z příjmů.
Těmito daňovými odpisy dostanete do výdajů každý rok jen část vaší investice. Daňové odpisy můžete i neuplatnit nebo přerušit.
>>>Dobrý den, odkoupil jsem majetek za 500 000,-.Povedu
>>>DE a vzhledem k tomu že částka na jeden výdaj je
>>>vysoká
>>>a nepokryje zisk, můžu tuto částku odepsat na více
>>>zdaň. období. Pokud ano prosím jak.Děkuji
>>
>>U majetku máte povinnost i při vedení DE, že pokud je
>>pořizovací cena majetku, u hmotného vyšší jak
>>40.000Kč
>>a doba použitelnosti delší než 1 rok, zařadit tento
>>majetek do odpisových skupin, ty určují kolik let se
>>bude majetek daňově odpisovat a majetek odpisovat dle
>>zákona o dani z příjmů.
>>Těmito daňovými odpisy dostanete do výdajů každý rok
>>jen část vaší investice. Daňové odpisy můžete i
>>neuplatnit nebo přerušit.
>Dobře , ale podnik jsem odkoupil jako celek podle§476
>movité věci, pohledávky, závazky.
Třeba i zde na BC nahoře na liště: Finance - Účetnictví - české účetní standardy - č.011. Ale teď mi došlo, že jste psal, že vedete DE,... tak to bohužel neporadím. Zkušenost s odkupem nebo prodejem podniku v DE nemám, jen v podvojném účetnictví u s.r.o., a.s.
Pokud jste koupil podnik a vedete daňovou evidenci, měl byste postupovat podle §7b odst.3 zákona o daních z příjmů.
Myslím, že celkem srozumitelně je to popsáno zde:
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d3077v4061-prodej-podniku-v-danich/?search_query=$source=1
daň.evidence se týká odstavec 2a)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.