Re: vypořádání DPH - soukromé účely
Korekce odpočtu daně se provádí, jen odchyluje-li se poměrný koef. vypočtený dle skutečného použití od toho stanoveného odhadem o více než 10 %. (v 12/2012 do ř.60 by to bylo z 1/5 z 35.000Kč z např. 11%, sleduje se 5 let od pořízení auta)
Aha, takže 5 let, z toho na každý rok připadně 1/5 z 35000 Kč (tj. 7000 Kč) a z toho patřičné %?... No a když si OSVČ stanovil, že bude používat ze 100% pro podnikatelské aktivitiy a nakonec je to 90%, tak vezmu 10% z 1/5, tj. 700 Kč, myslím si to správně?
to Vám bohužel neřeknu, knihu jízd nevedl, jelikož se rozhodl uplatnit výdaje na dopravu, dovolenou 2x do roka měl, více méně to bylo na popud FÚ, jelikož byl na kontrole FÚ a pracovnice na něj vyrukovala s tím, že ví, že s autem byl soukromě na nějaké akci a že si vypořádací % má určit sám.... mě se až nyní dostal do ruky protokol z FÚ, protože v době kontroly jsem byla v nemocnici a roky 2010-2011 měl OSVČ vrácené, ...dneska mi právě volala pracovnice z Fú, jestli jsme už podávali dodatečné přiznání.... takže jak si to tak čtu, tak žádné ani dělat nebudu... to jsem zvědavá, co FÚ nato..
Soucítím s Vámi, předpokládám, že jde o "venkovský" FÚ, lidi si vidí do talíře a proto tolik firem chce mít správce ve velkém městě.
Celkem by mě zajímalo, jestli ho opravdu viděla ona pracovnice anebo jí k té neoficiální výzvě nepřivedl třeba dopis nějakého přejícího spoluobčana. Lidi ....
Ale ... nechtěl bych Vás navést špatným směrem. Podle mého názoru těch 10% fakticky znamená toleranci mírné osobní spotřeby (plnění bez nároku na odpočet), což se děje a dít bude a náklady plátců i státu na strikní dodržení zákona by byly většinou vyšší než případné krácení DPH.
Na druhou stranu je potřeba mít připravenou argumentaci pro případ, že se FÚ rozhodne konat a zjistit, jestli to nebylo třeba 50%. Úředník-naprdnutý, že ho neberete dost vážně-nejspíš začne a pak se to zbytečně hrotí. Doporučoval bych zrekonstruovat knihu jízd, ze které nepochybně vyplyne, že osobní použití činilo méně než 10%, a taky vysvětlení, proč s ním podnikatel při pořízení nepočítal (měl tehdy druhé auto nezahrnuté do OM, dobrá veřejná doprava).
....a že si vypořádací % má určit sám.... mě se až nyní dostal do
>>ruky protokol z FÚ, protože v době kontroly jsem byla v
>>nemocnici a roky 2010-2011 měl OSVČ vrácené, ...dneska
>>mi právě volala pracovnice z Fú, jestli jsme už podávali
>>dodatečné přiznání.... takže jak si to tak čtu, tak
>>žádné ani dělat nebudu... to jsem zvědavá, co FÚ
>>nato..
>Soucítím s Vámi, předpokládám, že jde o "venkovský"
>FÚ, lidi si vidí do talíře a proto tolik firem chce mít
>správce ve velkém městě.
>Celkem by mě zajímalo, jestli ho opravdu viděla ona
>pracovnice anebo jí k té neoficiální výzvě nepřivedl
>třeba dopis nějakého přejícího spoluobčana. Lidi ....
>Ale ... nechtěl bych Vás navést špatným směrem. Podle
>mého názoru těch 10% fakticky znamená toleranci mírné
>osobní spotřeby (plnění bez nároku na odpočet), což se
>děje a dít bude a náklady plátců i státu na strikní
>dodržení zákona by byly většinou vyšší než případné
>krácení DPH.
>Na druhou stranu je potřeba mít připravenou
>argumentaci pro případ, že se FÚ rozhodne konat a zjistit,
>jestli to nebylo třeba 50%. Úředník-naprdnutý, že ho
>neberete dost vážně-nejspíš začne a pak se to zbytečně
>hrotí. Doporučoval bych zrekonstruovat knihu jízd, ze které
>nepochybně vyplyne, že osobní použití činilo méně než
>10%, a taky vysvětlení, proč s ním podnikatel při
>pořízení nepočítal (měl tehdy druhé auto nezahrnuté do OM,
>dobrá veřejná doprava).
Také vidím problém spíše v tom, že nebylo o 10 % pokráceno dle §75 ZDPH hned v 1. roce pořízení auta = v r. 2010 a k tomuto pokrácení by už +-10% po dobu 5 let sledování dle §78 ZDPH vyšlo a nemuselo se o 1/5 krátit. Když už na vás někdo FÚ upozornil, spíše si myslím, že FÚ po vás chce dodatečné přiznání ve výši 10% z 35.000Kč za rok 2010 (viz. píšete, že FÚ po vás požaduje vypořádací %, ne jeho úpravu) , ne dod. př. za 1/5 v roce 12/2012.
díky za reakce, velice si toho vážím :-)
z protokolu od FÚ od podle toho, co mi řekl OSVČ to bylo tak, že byla provedena kontrola na daň z příjmů a DPH za roky 2010 a 2011(dle mého to bylo na udání, jelikož pracovnice Fú věděla také přezdívku OSVČ, jak se mu mezi kamarády říká...)....
Takže přesně otázka zněla:
K jakému dni bylo zjištěno % využití pro účely nesouv. s ek. činností, bylo to k posledními dni v roce? OSVČ, ano k 31.12.2012 bylo zjšitěno 10% pro soukromé účely... (to bych viděla na 10% z 35000 Kč).. A další otázka byla:
Byl vystavene doklad o použití - to tedy nevím, co si mám pod tím představit. Můžete mě někdo "nakopnout"...
>>>Na druhou stranu je potřeba mít připravenou
>>>argumentaci pro případ, že se FÚ rozhodne konat a
>>>zjistit,
>>>jestli to nebylo třeba 50%. Úředník-naprdnutý, že ho
>>>neberete dost vážně-nejspíš začne a pak se to
>>>zbytečně
>>>hrotí. Doporučoval bych zrekonstruovat knihu jízd, ze
>>>které
>>>nepochybně vyplyne, že osobní použití činilo méně než
>>>10%, a taky vysvětlení, proč s ním podnikatel při
>>>pořízení nepočítal (měl tehdy druhé auto nezahrnuté
>>>do OM,dobrá veřejná doprava).
>díky za reakce, velice si toho vážím :-)
>z protokolu od FÚ od podle toho, co mi řekl OSVČ to
>bylo tak, že byla provedena kontrola na daň z příjmů a
>DPH za roky 2010 a 2011(dle mého to bylo na udání,
>jelikož pracovnice Fú věděla také přezdívku OSVČ, jak se
>mu mezi kamarády říká...)....
>Takže přesně otázka zněla:
>K jakému dni bylo zjištěno % využití pro účely nesouv.
>s ek. činností, bylo to k posledními dni v roce? OSVČ,
>ano k 31.12.2012 bylo zjšitěno 10% pro soukromé
>účely... (to bych viděla na 10% z 35000 Kč).. A další otázka
>byla:
>Byl vystavene doklad o použití - to tedy nevím, co si
>mám pod tím představit. Můžete mě někdo "nakopnout"...
Doklad o použití je daňový doklad vystavený u vás v případě plnění při použití hmotného majetku (auta) nesouvisející s uskutečňováním ek. čin. plátce. Takže u vás zřejmě Daňový doklad o použití vystaven nebyl. A když bylo do protokolu FÚ prohlášeno, že pro soukromé účely bylo zjištěno až k 31.12. 2012 - a teď je důležité, jestli je to myšleno, že jen:
1.) v r. 2012 10% (pak nic) anebo
2.) že bylo teprve zjištěno k 31.12.2012, že o 10% mělo být kráceno už v r. 2010 ( pak dod. př. za r. 2010 na 10% z 35tis. Kč).
Pokud ad 1.) obranná strategie: v r. 2010 a 2011 nebylo auto používané pro soukromé účely z důvodů viz. výše František Brabec a v r. 2012 bylo jen z 10% (musíte prokázat nejlépe knihou jízd), a to nezakládá důvod k úpravě odpočtu z 1/5 v r. 2012.
takže z protokolu jsem vyčetla následující odpověď OSVČ:
"Předmětný automobil se v letech 2010-2011 používal výhradně pro ekonomickou činnost. V roce 2012 se začal používat také soukromě, a to ve výši 10%. Bohužel nebylo vypořádáno DPH z pořizovací ceny k 31.12.2012"...
OSVČ to se mnou nekonzultovat, když jsem ležela v nemocnici a teď to DPH musím nějak vypořádat.... to mi hlava nebere, jak to provést, protože vyloženě se tam píše o vypořádání DPH z pořizovací ceny, ale to by bylo pouze v roce 2010, takže podle mého varianta 1) odchylka 10%, takže žádné dodatečné přiznání... zkusím mu říct o knize jízd, ale to bude těžké, jelikož nemá žádné doklady od PHM......
ty jo, už vidím FÚ, jak bude reagovat....
a ještě dotázek prosím - kam by se to vypořádání 10% z 35000 Kč promítlo do DPH, ř. 1?
Ještě pozn.: Ta 1/5 začala platit v ZDPH až od 1.1.2011, ale nevím, jestli se to týká nebo netýká i majetku pořízeného před jeho účinností, tedy pořízeného v r. 2010. V tom bude nejspíše ten "zakopaný pes", na který zde stále narážíme.
Normálně se nyní úprava odpočtu ta 1/5 dává v 12.období do ř. 60.
(Vyrovnání ještě v roce pořízení ve 12.období, když ten poměr netrefím hned správně při koupi, do ř.45. Ale opravy ř. 45 z r. 2010 se mají nyní dávat také do ř.60, alespoň tak je to napsáno v Pokynech).
paní Danielko děkuji, jste zlatíčko...
já to asi udělám tak, samozřejmě se souhlasem OSVČ, abych nenaštvala FÚ (jak psal p. František - že si z nich dělá srandu), dám 10% z 35000 Kč do dodatečného DPH IV.Q.2012, na ř. 45 a uvidím, co nato FÚ... stejnak musím pracovnici informovat, že už bylo dodatečné podáno, aby si to zkontrolovala mohla celou kontrolu uzavřít, takže pokud bude mít nějaké nejasnosti, tak se určitě ozve....
Přeji pěkný slunný den a ještě jednou mooooc děkuji
Ano, já souhlasím, ale to není směrodatné :-) Důležité bude, co na to FÚ, i když z toho, co jste napsala, to tak vyplývá, že by to mělo být to, co od vás FÚ požaduje. A děkovat nemáte za co, tentokrát to radění z mé strany bylo "kostrbaté", protože jsem si hned neuvědomila všechny vstupující aspekty, časové posloupnosti a účinnosti zákona.
Vám také přeji, KarloV, hezký a sluníčkový den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.