Re: Záloh. fa,dohadné účty a roční zúčto
1.Předpokládám, že nepřišel dobropis, ale daňový doklad, který je jen na mínusovou částku, která vznikla tím, že jste platili větší zálohy, než jste měli potom spotřebu.
2.Otázka je, jestli jste k těm zálohám dostávali daňové doklady a uplatňovali DPH?
Účtování totiž může být různé. Ale v konečném důsledku by se vám 389 měla vynuiovat.
Ano, máte pravdu. Přišel daňový doklad na mínusovou částku. Spíš je to tak, že nám každý měsíc chodí Daňový doklad, ve které je nám fakturováno:
1. nájemné x Kč 21%DPH
2. servisní poplatky x Kč 21% DPH
3. energie x Kč 15% DPH
Účetnictví jsem nedávno převzala po kolegyni, která 1. učtuje na 518 a 2. a 3. účtuje na 314. Už tehdy jsem si myslela, že 2. by se měla taky účtovat na 518, ale řekla mi, že to musím účtovat na 314 jako 3.
Jak to tedy mám zaúčtovat a jak je to prosím s položkou Servisní poplatky?
Děkuji
Předpokládám, že jste asi v nájmu a pronajímatel vám to takto fakturuje. Mrkněte se do smlouvy, co je tam uvedeno a co je myšleno servisními poplatky. Můžou to být třeba nějaké služby, které budou ve smlouvě uvedeny. Ve smlouvě by molo být uvedeno, co jsou zálohy a co je už konečná cena. Pokud je tam uvedeno, že energie jsou placeny zálohově a budou podléhat vyúčtování, tak je to na tu 314 správně.
Otázka je, jak vypadá vyúčtovací doklad. Co je na něm uvedeno. Jestli je tam celková cena za energie, za jaké období to je atd. Podle toho je účtování.
Ale určitě to musíte přetáhnout přes 321 a určitě nedávat na 648.
Zkusím nastínit pokud by se to týkalo jen roku 2012:
1. Spotřeba energie za rok 2012.....celková cena 502/321
DPH z celku ............................................. 343/321
2. Odečet zálohy...................................... 321/314
Odečet DPH ze zálohy............................ 321/343
A potom interním dokladem ke dni vyúčtování odúčtovat DP a k tomu ofotit fakturu.
Snad se dopočítáte, ono se to bez přesných částek těžko píše. Pokud by vám to nešlo, napište přesné znění faktury i s částkami.
Já se omlouvám, už se v tom točím jako špína v kýblu. Jsem z toho úplně zmatená.
Co se týče faktury, ta je nám vystavená takto:
1. nájemné 8264Kč bez DPH... 21%DPH je 1735,44... 9999,44Kč s DPH.... 2. Servisní poplatky 1597Kč bez DPH... 21%DPH je 335,37... 1932,37Kč s DPH... 3. Teplo, V+S, Sráž. voda 910Kč bez DPH... 15%DPH je 136,50... 1046,50Kč s DPH
Pak je tam text: Fakturujeme Vám nájemné/podnájemné z pronajatých prostor a dílčí plnění za spotřebu médií v objektu: adresa za období 01.11.2013 do 30.11.2013
Celkem 10771Kč bez DPH ... 2207,31Kč DPH... 12978,31Kč s DPH
Rozepsané DPH: 15% 910Kč bez DPH ... 136,50 Kč DPH... 1046,50 s DPH..21% 9861Kč bez DPH... 2070,81DPH... 11931,81Kč s DPH
To je co se týče faktury, co nám chodí každý měsíc.
Co se týče daňového dokladu, co mi došel na mínusovou částku, vypadá takto:
1. Teplo, V+S, Sráž. voda -1370,04Kč bez DPH... 14%DPH je -191,81Kč... -1561,85Kč s DPH
Pak je tam text: Přeplatky a nedoplatky za spotřebu médií: adresa a od 1.4.2012 do 31.12.2012
Celkem -1370,04Kč bez DPH ... -191,81 DPH... -1561,85Kč s DPH
Rozepsané DPH: 14% -1370,04Kč bez DPH ... -191,81 Kč DPH... -1561,85 s DPH
Pak co se týče smlouvy, tak u nájemného je to popsáno srozumitelně. Servisní poplatky jsou takzvané služby potřebné pro provoz spravované nemovitosti. U Teplo, V+S, Sráž. voda, mám rozepsané kolik co stojí (Výpočtový list). Pak je u toho odstavec:
Veškeré měsíční dílčí platby uvedené v tomto dílčím výpočtovém listu jsou uvedeny v cenách bez DPH. Případné přeplatky a nedoplatky (vodné, stočné, atd.) budou Pronajímatelem vyrovnány formou vystavení opravného daňového dokladu..... Případné přeplatky či nedoplatky budou nájemci vyrovnány formou vystavení daňového dobropisu nebo daňového vrubopisu.
Omlouvám se za vyčerpající odpověď. Chápu, že Vám z toho taky půjde hlava kolem.
1. V měsiční faktuře nevidím problém. Asi bych postupovala stejně. U položek, které se zúčtovávají, tak ty bych dávala na zálohu a poté na konci roku udělat DP.
2. Vyúčtovací daňový doklad je divný. Mělo by tam být uvedeno, kolik činila spotřeba za rok 2012, jak došli k tomu, že vám mají vracet. Mělo by tam být uvedeno. např.: spotř. energií dle nějakého měřiče, nebo nějaký jiný výpočet a měla by tam být celková spotřeba za rok 2012 a poté odečteny ty zálohy a tím by vznikl doplatek nebo přeplatek. Nebo třeba aspoň nějaká příloha, kde by ta celková částka byla uvedena. Musíte totiž nějak zúčtovat ty zálohy a nejsem si jistá, že na základě tohoto dokladu je to možné. Pokud k tomu nemáte ještě něco jiného,zkusila bych se s nimi zkontaktovat a domluvit se, aby to spravili (nebo poslali aspoň nějakou přílohu). Vyúčtovací doklad by měl být jasný a srozumitelný. Třeba jako za elektřinu. Taky je tam uvedena celková spotřeba a potom odečet záloh.
3. Pokud se Vám od nich nic nepodaří získat (i když by to bylo podivné), tak zúčtujte ty zálohy do nákladů na základě smlouvy (ofoťe k tomu smlouvu), interním dokladem 502/314 a poté zrušte dohadnou položku také interním dokladem 389/502 (ofoťe k tomu "dobropis" a poté zúčtujte ten "dobropis" -502/-321
-343/-321.
Ale není to úplně podle pravidel. Já osobně bych trvala na správném vyúčtování, ale nevím, jaké máte vztahy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.