Vlákno názorů k dotazu Předání účetnictví od mirka.p - Re: Předání účetnictví Myslím, že je pro paní účetní...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 8. 2013 14:51

mirka.p (neregistrovaný)

Re: Předání účetnictví
    Myslím, že je pro paní účetní inventura k 30.6. užitečná proto,
    že dle ní krásně uvidí, co jí na kterém účtu zůstává.
    Ale o inventarizaci výsledkových účtů jsem v životě neslyšela, přesně jak píšete, inventarizuje se majetek a závazky.

• 9. 8. 2013 15:59

Brabec František (neregistrovaný)

Podle mě tou inventarizací N a V myslí nějakou doplňující informaci, na co by si měla dávat při uzávěrce roku pozor a co na první pohled z účetnictví nevyčte - např. některé položky nákladů mohou být potenciálně neuznatelné, může tam být něco rozpracovaného.
    Požadavek na starý šanon bych chápal ve stejném smyslu, můžete jí předat papíry, ale ne to, co máte v hlavě. Člověk si ani neuvědomuje, kolik informací nosí v hlavě a jak mu to účtování usnadňuje. Při převzetí účta vznikne nejasnost - nový účetní se zeptá podnikatele (ten většinou neví;-), zkusí původního účtaře (ten může i nemusí vědět, ale pokud je naštvaný, že skončil, tak taky řekne že neví). Pak nezbyde než jít do starých papírů a hledat
    Držím palce, ať to dobře zvládnete, přebíral jsem i předával, vždycky je to náročné pro všechny, ale převzetí je těžší.

• 9. 8. 2013 16:07

Brabec František (neregistrovaný)

Ještě doplnění - přehlédl jsem, že jde o příspěvkovou organizaci - jestli má hlavní i vedlejší činnost, je někdy rozdělení nákladů a výnosů mezi ně "trvale aktualizovanou metodikou", kterou právě máte víc v hlavě než na papíře. A je v tom nutné dodržet kontinuitu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).