Re: Bezplatná zkušební doba
Pracovní smlouva by právě nebyla, prozatím. Zatím by byla písemně smlouva o bezplatné zkušební době. Nejspíš jde o to, aby si zaměstnavatel prozkoušel zaměstnance, jestli by se na tuto práci hodil. Ale podle mě je to také nějaká blbost, protože od toho, aby si zaměstnavatel vyzkoušel zaměstnance je přeci zkušební doba 3 měsíců, za kterou ale zaměstnavatel dává mzdu. Proto jsem se chtěla zeptat, zda vůbec něco takového existuje. Nějak se mi tomu nechce věřit.
nejsem právník, ale takováto smlouva - je dle mého názoru - pěkná blbost....
zkušební doba se sjednává v rámci prac. poměru a z něj vyplývají pro zam-tele určité práva a povinnosti (viz. druhá odpověď alen1, kde uvádí §).. a hlavně, zákon je nad smlouvy, tzn. pokud se ve smlouvě protistrana o něco "ochudí" a dle zákona na to má nárok, tak se lze svých práv domáhat soudní cestou.. toť můj názor...
>>>>Dobrý den, ráda bych se zeptala na Smlouvu o
>>>>bezplatné
>>>>zkušební době při výkonu práce. Nikdy jsem o tom
>>>>neslyšela. Jakým zákonem se řídí? Opravdu jde
>>>>pracovat
>>>>byď
>>>>jen na pár dní bez nároku na mzdu?
>>>>Děkuji
>>>
>>>Zvláštní výklad zákoníku práce. A to vám
>>>zaměstnavatel
>>>při platné uzavřené pracovní smlouvě dá i písemně, že
>>>zkušební doba je bezplatná?
>>
>>Pracovní smlouva by právě nebyla, prozatím. Zatím by
>>byla písemně smlouva o bezplatné zkušební době.
>>Nejspíš
>>jde o to, aby si zaměstnavatel prozkoušel
>>zaměstnance,
>>jestli by se na tuto práci hodil.
Ne podle mne jde nejspíš o to, aby měl zaměstnavatel lidi, kteří mu budou dělat zadarmo. To, co vám chce dát podepsat je "naprosto neskutečné".
Mj. svých práv se nemůžete předem vzdát.
Ale podle mě je to
>>také nějaká blbost, protože od toho, aby si
>>zaměstnavatel vyzkoušel zaměstnance je přeci zkušební
>>doba 3
>>měsíců, za kterou ale zaměstnavatel dává mzdu. Proto
>>jsem
>>se chtěla zeptat, zda vůbec něco takového existuje.
>>Nějak se mi tomu nechce věřit.
>
>nejsem právník, ale takováto smlouva - je dle mého
>názoru - pěkná blbost....
>zkušební doba se sjednává v rámci prac. poměru a z něj
>vyplývají pro zam-tele určité práva a povinnosti (viz.
>druhá odpověď alen1, kde uvádí §).. a hlavně, zákon je
>nad smlouvy, tzn. pokud se ve smlouvě protistrana o
>něco "ochudí" a dle zákona na to má nárok, tak se lze
>svých práv domáhat soudní cestou.. toť můj názor...
Ale ani naši politici v tomto zjevně neznají zákony, minulý týden byla ve zprávách v České televizi reportáž o dlouhodobě nezaměstnaných, byl tam modelový příklad mladého muže, kterého nikdo nechce zaměstnat bez praxe a tu nemá kde získat. A tomu tam docela vážně radili, že by měl zkusit nějakou dobu pracovat zadarmo. Přitom v současnosti naše zákony něco takového neumožňují.
Reportáž sice dělali novináři, ale šlo tam o informace - nevím už jestli z Ministerstva nebo odkud, jak lze řešit nezaměstnanost mladých kvalifikovaných lidí. A o dobrovolnictví tam nebylo ani slovo, mluvilo se výslovně o dočasné práci zadarmo. Těžko by jako dobrovolníci pracovali ve vystudovaném oboru, aby získali kvalifikaci. Dobrovolnická práce je o něčem jiném. Pokud by šlo o návrhy jak změnit zákony, tak bych to ještě chápala, ale dnes opravdu pracovat zadarmo nelze.
Ale na druhou stranu - nebylo by to poprvé, kdy by novináři něco překroutili nebo řekli jen napůl.
K posledním slovům, čistě hypoteticky. Podle zákoníku práce když začne práci vykonávat, tak podle mne i bez písemné pracovní smlouvy platí:
Nebyl-li právní úkon, jímž vzniká nebo se mění základní pracovněprávní vztah, učiněn ve formě, kterou vyžaduje zákon, je možné se neplatnosti dovolat, jen nebylo-li již započato s plněním.
A protože už bylo započato s plněním, není PP neplatný. A protože nebyla ani sjednána zkušební doba ani délka PP, jedná se o PP na dobu neurčitou bez zkušební doby. Když si zaměstnanec dostatečně zdokumentuje, že pracoval, tak by měl u soudu vyhrát soudní spor o platnost či neplatnost pracovního poměru. Chce to asi jenom pevné nervy a dostatek odvahy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.