Re: celozávodní dovolená
pokud dá zam-ec výpověď, potom poběží 2měs. výp. lhůta, pokud by chtěl dát zam-tel výpověď a zam-ec by byl ve zkuš. době, potom zam-tel nezná zák. práce a je to s prominutím hlupák, že chce dávat výpověď, když může využít jiné možnosti (zruš. PP ve zkuš. době). Také nevím, jaký důvod by zam-tel uváděl do výpovědi.
byl myšlen §66 ZP. bylo mi doporučeno dát dovolenou na celou dobu, což je 10 pracovních dní. tak jsem se tady bavili že lepší bude překážka na straně zaměstnavatele nebo neplacené volno. jelikož v červenci neodracoval 21 kalendářních dní, tak mu ten měsíc nevznikl nárok na dovolenou (1,5 dne)
Prosím vás, nařídili jste mu být doma nebo ne ? Jestliže ano, tak je to jednoznačně překážka na straně zaměstnavatele a není co řešit. Nebo on si zůstal sám doma jen tak ?
Dovolená by musela být nařízena 14 dní předem a písemně, lze i když nárok ještě nevznikl.
To však zřejmě neproběhlo, takže překážka a platit průměrem. Neplacené volno nemůžete dát, o to by si byl musel požádat zaměstnanec - a proč by to dělal ? Když už zaměstnavatel je takový trouba a někoho přijímá do PP těsně před celozávodní dovolenou, tak asi počítá s tím, že mu bude platit náhradu. Jinak by to asi řešil jinak, pokud ovšem zná zákoník práce.
nařídili mu zůstat doma. jelikož byla celozávodní dovolená a nikdo to tam nebyl. ono se to těžko našemu vedení vyvětluje. že by bylo lepší zaměstnat pána na těch pár dní na dohodu o provedení práce a smlouvu dát až po dovolené. když to člověk řekne vedení, tak je nám řečeno že nejsme od toho abychok mysleli a pak jim řeknete že mu to stejně zaplatit tak se diví. oni si to nenachají vysvětlit (není to výmluva). i přesto děkuji za odpovědi.
Já to celkem chápu, neradi slyší, že něco rozhodli blbě. Ovšem já se vždy snažím navrhnout všechny možnosti - zaměstnavatel ať si vybere. Potom ať se nediví, že musí platit za nic. Když od vás nechce nic slyšet, tak postupujte podle zákona, ať si trhne nohou. Někdy je to fakt na mašli ....ale neztrácejte hlavu, mně to trvalo několik let, než jsem zaměstnavatele přesvědčila, že já jsem od toho, abych mu navrhla všechny možné varianty a on ať si rozhodne, kterou použije.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.