Re: jak jednoduše na elektronická podání
Dobrý den, přidám se, jsem ve stejném pátrání:-)
mě ještě nabízeli variantu mít svůj elektronický podpis zařízený na poště a pak používat za sebe - fungují pak plné moci od klientů, které na úřadech stejně mám. není to datovka. máte někdo zkušenost, nebo jsem nepochopila?
děkuji
děkuji
Když si zřídíte datovou schránku, tak přes ni můžete posílat podání, která jsou za Vaši osobu. Stejně byste musela mít plné moci od svých klientů, abyste za ně mohla posílat přes svoji dat. schránku. Navíc minulý týden mi paní z naší OSSZ sdělila, že nepřijímají přes datovou schránku přehledy plateb za zaměstnance, pouze přes VREP. I když tohle se mi zdá dost nesmyslné.
El. podání na ZP někdy bývají docela jednoduché, z těch našich jen VZP požaduje el. podpis a svůj certifikát. Např. ZPMV nám poslala přístupový kód, ten potom zaměstnavatel může sdělit svému účetnímu a je to vyřešeno.
A tu povinnou dat. schránku pro OSVČ - zatím jsem to zaslechla jen v televizi v souvislosti s povinným el. podáním na SSSZ, může to být překroucená informace od novinářů, kteří jiný způsob el. podání neznají.
Mě to taky zarazilo, na jaře jsem měla problém s posíláním přes VREP (po havárii počítače, odkud posílám), tak jsem poslala přehledy datovými schránkami. Teď paní volala, že jí za duben přehled nedorazil. Nabízela jsem jí ho přes dat. schránku, a na to mi sdělila, že na účtárnu jim nelze nic posílat dat. schránkou. Přitom přehledy OSVČ nejspíš taky budou chodit na účtárnu, tak nevím .... Zvláštní je také, že urgovala jen jednu firmu, přitom posílám pro 4 (každá šla svojí dat. schránkou).
http://www.penize.cz/podnikani/256554-datova-schranka-od-roku-2014-pro-osvc-povinne!-poradime-jak-na-to
http://zpravy.e15.cz/pravo-a-byznys/datova-schranka-od-roku-2014-pro-osvc-povinne-1002436
http://www.mesec.cz/clanky/osvc-povinne-datove-schranky-nebo-elektronicky-podpis/
Z žádného z těchto článků ale nevyplývá povinnost mít datovou schránku, OSVČ si může zvolit i jiný způsob podání, jedním z nich je i zplnomocnění jiné osoby, ke kterému směřuje původní dotaz. Já např. přehledy svého manžela vyřeším tam, že on zplnomocní firmu, pro kterou já mám el. podpis na zasílání pro zaměstnance (a plné moci pro další 3 firmy). Nebude si kvůli 1 papíru za rok zřizovat datovou schránku, do které by mu potom chodila veškerá korespondence od úřadů.
>>>>>Nechci dělat nic zbytečně složitě :-), tak než si to
>>>>>začnu zařizovat, prosím vás o názory, jak
>>>>>nejjednodušeji dělat elektronická podání pro ČSSZ a
>>>>>zdravotní
>>>>>pojištovny. Po pročtení zdejšího archivu bych vás
>>>>>chtěla
>>>>>poprosit o aktuální názory a zkušenosti.
>>>>>
>>>>>Jako účetní-OSVČ dělám pro několik firem-hlavně menší
>>>>>s.r.o. - každé s několika zaměstnanci. Nemám dosud
>>>>>svou datovou schránku a nemám přístup k datovým
>>>>>schránkám
>>>>>klientů.
>>>>>
>>>>>1. Je lepší zřídit si kvůli tomu datovou schránku a
>>>>>plné moci od klientů? A tím bych pak mohla pokrýt
>>>>>vše?
>>>>>
>>>>>2. Nebo je lepší používat portál VZP, portál ZP a
>>>>>VREP?
>>>>>
>>>>>3. Je ještě nějaký jiný způsob?
>>>>>
>>>>>Děkuji za každý názor.
>>>>>
>>>>
>>>>Rozhodně hlasuji pro bod 1. Od příštího roku stejně
>>>>budete muset mít datovku i jako OSVČ a navíc budete
>>>>všechno dělat jednotně = přes datovou schránku,
>>>>nikoliv
>>>>přes různé portály.
>>>
>>>tak toto mi asi uniklo, že by OSVČ museli mít od 2014
>>>zřízenu DS... můžete mi prosím napsat odkaz, kde se o
>>>tom píše, abych stihla
>>>>>>zaúkolovat
>>>>živnostníčky....
>>>díky
>>
>
>Z žádného z těchto článků ale nevyplývá povinnost mít
>datovou schránku, OSVČ si může zvolit i jiný způsob
>podání, jedním z nich je i zplnomocnění jiné osoby, ke
>kterému směřuje původní dotaz. Já např. přehledy svého
>manžela vyřeším tam, že on zplnomocní firmu, pro
>kterou já mám el. podpis na zasílání pro zaměstnance (a
>plné moci pro další 3 firmy). Nebude si kvůli 1 papíru za
>rok zřizovat datovou schránku, do které by mu potom
>chodila veškerá korespondence od úřadů.
Již v loňském roce jsem posílala svůj přehled elektronicky na el.podpis. To už funguje dlouho. Teď to bude jen povinnost pro všechny. Datová schránka není povinná pro OSVČ, pokud nejsou zapsáni v obchodním rejstříku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.