Re: spolupracující osoba
nějak nechápu, jak to při velkém zisku vyjde nastejno, pokud by neměl spol. osobu (např. manželku), tak živnostníček má pouze 1x slevu na poplatníka, takhle si to rozdělí na 1/2 a do toho mají 2x slevu na poplatníka.... já zpracovávám DE živnostníčkovi, který má každým rokem cca 500 tis. čistého zisku ke zdanění, má pouze slevu na poplatníka a kdyby neměl spolupracující manželku, tak zaplatí cca 50 tisíc na dani z příjmů, ale jelikož má spolupracující manželku, tak zaplatí na dani dohromady cca 25 tisíc, což je rozdíl
ne nemá, ona manželovi pomáhá ve výrobě a s administrativou, mají malé zámečnictví... převzala jsem je až letos a co jsem se dívala do dřívějších přiznání, tak tam má každoročně zisk cca 500 tis. Kč a to jim předchozí účetní dávala skutečné výdaje (kterých tolik neměli) namísto výdajů v % (tj. 80%).. jsem jim to předběžně spočítala, že za těch 11 let, které byly u předchozí účetní zaplatili navíc o cca 1 mil. Kč na dani z příjmů, na pojistném na ZP a SP....ale teď jste mi ukázali novou cestu, jak jim trošku "odlehčit"... aby se manželka registrovala na ÚP, už by nebyla spolupracující osoba, ale zato by ji OSVČ mohl odečíst jako slevu na manželku a nemuseli by měsíčně za ni platit ZP a SP (cca 5000 Kč)....
a ještě otázečka - manželka, pokud bude na ÚP, může i nadále pomáhat muži OSVČ? Jsou z malé vesnice a docela dost nezaměstnaných využívá na práci Obecní úřad - pokud by ji povolal Obecní úřad, tak jim asi nemůže říct, že práci práci pro ně nebude vykonávat, jelikož pracuje u manžela - to by asi přišla o podoru..?
no jo, ale zaměstnání mezi manželi nemůže být, takže běžně může manželka vypomáhat OSVČ a to samozřejmě bez pracovní smlouvy, takže by mě zajímalo, zda je to vůbec možné - být na ÚP a vypomáhat muži... i kontrole z OIP stačí pouze doklad totožnosti, jelikož PS není možná...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.