Re: Kdy použit účet 62. - aktivace?
Přestavba budovy na výrobní halu svépomocí měla být oceněna vlastními náklady. VN jsou tvořeny všemi přímými i nepřímými náklady vynaloženými na vytvoření majetku.
Těmito VN měly být: zůstatková cena vyřazené budovy nebo její části a i náklady na její vyřazení měly tvořit součást PC na přestavbu, spotřeba materiálu, mzdy zaměstnanců + SP a ZP za zaměstnavatele, spotřeba energie, režijní náklady, atd.
Bohužel nic zpětně za r. 2010-2012 opravit daňově nelze. Šlo by to jen při opravě účtování nyní přes účet 42. Jiný VH min.let 042/42. a na základě toho by se musela podat za jednotlivé roky dodatečná přiznání k DP. Při menší částce nezaúčt.VN to zaúčtovat alespoň nyní (možné sankce ze strany FÚ) nebo FÚ budete muset prokázat a obhájit, že vámi zaúčtovaná výše nákladů do PC haly je výše skutečná.
účtování výrobní hala: aktivace 042/624, zařazení 021/042,
nejspíše odpis.sk.5, pak doba odpisu 30 let, odpisy 551/082.
Tato budova není naše. Máme ji pronajatou. Od vlastníka máme souhlas s přestavbou. Veškerý materiál mám na 042. Zapomněla jsem na režii, energii a mzdové náklady. Letos dáme tuto halu do užívání. Na 62 měly být veškeré náklady spojené s budovou včetně materiálu, který jsme koupili? Kromě našich zaměstnaců, tam hlavně prcoval OSVČ, ktarý nám vystavoval faktury. Děkuji
...
>>Přestavba budovy na výrobní halu svépomocí měla být
>>oceněna vlastními náklady. VN jsou tvořeny všemi
>>přímými
>>i nepřímými náklady vynaloženými na vytvoření
>>majetku.
>>Těmito VN měly být: zůstatková cena vyřazené budovy
>>nebo její části a i náklady na její vyřazení měly
>>tvořit
>>součást PC na přestavbu, spotřeba materiálu, mzdy
>>zaměstnanců + SP a ZP za zaměstnavatele, spotřeba
>>energie,
>>režijní náklady, atd.
>>Bohužel nic zpětně za r. 2010-2012 opravit daňově
>>nelze. Šlo by to jen při opravě účtování nyní přes
>>účet
>>42. Jiný VH min.let 042/42. a na základě toho by se
>>musela podat za jednotlivé roky dodatečná přiznání k
>>DP.
>>Při menší částce nezaúčt.VN to zaúčtovat alespoň nyní
>>(možné sankce ze strany FÚ) nebo FÚ budete muset
>>prokázat a obhájit, že vámi zaúčtovaná výše nákladů do
>>PC
>>haly je výše skutečná.
>>účtování výrobní hala: aktivace 042/624, zařazení
>>021/042,
>>nejspíše odpis.sk.5, pak doba odpisu 30 let, odpisy
>>551/082.
>Tato budova není naše. Máme ji pronajatou. Od
>vlastníka máme souhlas s přestavbou. Veškerý materiál mám na
>042. Zapomněla jsem na režii, energii a mzdové náklady.
>Letos dáme tuto halu do užívání. Na 62 měly být
>veškeré náklady spojené s budovou včetně materiálu, který
>jsme koupili? Kromě našich zaměstnaců, tam hlavně
>prcoval OSVČ, ktarý nám vystavoval faktury. Děkuji
Aktivovat na 624 se měly veškeré náklady, které jste uvedla vždy alespoň k 31.12. každého roku. S vlastníkem musíte mít uzavřenou smlouvu, že halu budete moci vy jako nájemce odepisovat nejspíše jako TZ u přestavby a do smlouvy si dejte také, jak to bude s úhradou vašich vynaložených a dosud neodepsaných nákladů při případném skončení pronájmu.
Paní Danielo, moc Vám děkuji za cenné info a za Váš čas. Ještě jedná spasná myšlenka: co kdybych až letos dala na aktivaci mzdy našich 2 nových zaměstnanců, s tím, že v předešlých letech z časových důvodů jsme tam nepracovali? A letos také cena cca 300 tis za materiál + ostatní a součet všeho dám na 042/624? Lze to? S tím materiálem už asi ne, když faktury mám z předešlých let? Ještě jednou moc děkuji. Moc si cením Vaší rady. Jsem z toho nanic, navíc jsme byli ve ztrátě. Ta aktivace by nám pomohla.
Obhajova postupu bude na vás, ale takhle by to šlo a dát 042/624 . Materiál z min. let už ne, ten byl nakupován pro jiné účely, vymyslet na jaké. A zdůvodnit, že souhlas s přestavbou máte sice od vlastníka z r. 2010, ale s vlastními pracemi se z nedostatku času, lidí, financí... začalo až v r. 2013. Ještě pozor na to odpisování, pokud to bude jako TZ původní budovy musíte vycházet z koef. pro zvýšenou ZC, ne jako byste odepisovala nový HM. Příště se raději ptát dopředu :-). Hezký den.
Materiál na investici jste měla účtovat rovnou z faktury na 042, rovněž fakturu za práci OSVČ, která se jednoznačně týkala investice, patřila na 042. Přes 62x jdou náklady, které prvotně vznikají jinde, ale týkají se také investice, tedy právě ty mzdy a výrobní režie. Jak velká je to položka, nestálo by za to podat dodatečné DP a proúčtovat minulý rok rozvahově?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.