Re: Dlouhodobé neplacené volno
Neplacené volno na OSSZ nehlásíte. Pokud za zaměstnance není plátcem stát (důchodce, student...), pak musíte měsíčně za zaměstnance na ZP odvést 1 148,-Kč a po zaměstnanci požadovat zaplacení např. na pokladně. To platí za situace, že jste v žádosti o neplacené volno dohodli, že zaměstnanec uhradí ZP v plné výši. Pokud jste nesjednali, pak z částky 1 148,-Kč zaplatí 1/3 zaměstnanec a 2/3 zaměstnavatel.
Děkuji. Zaměstnanec chtěl původně nastoupit na rodičovskou dovolenou, pak si to rozmyslel a přišel s tím, že nastoupí na půl roku na neplacené volno. Na VZP mi řekli, že pokud nahlásí zaměstnavateli, že bude na nepl. volnu a bude celodenně pečovat o dítě, tak to zaměstnavatel nahlásí na ZP a ZP bude dotyčného posuzovat jako osobu, za kterou platí pojistné stát a zaměstnavatel nebude muset platit nic. Pokud by to zaměstnavatel nenahlásil, tak by to měl zaměstnanec nahlásit sám, ale v tom případě za něj musí zaměstnavatel hradit pojistné tak, jak uvádí p. Jasná - 1/3 + 2/3. Každopádně děkuji za názory.
Nevidím žádný smysl v tom, že chce mít místo rodičovské dovolené neplacené volno. Výdělek nebude mít tak jak tak a vzhledem k již zmíněné nekomplikovanosti, co se týká ZP, je výhoda rodičovské dovolené i to, že nemůže dostat výpověď pro nadbytečnost, kdežto při neplaceném volnu ano.
Taky mi není jasné, proč se rozhodl takhle, ale je to jeho rozhodnutí, tak to musím respektovat a vše udělat tak, abych to měla v pořádku. Jeho paní je právnička, tak zřejmě spolu vymysleli něco, na co můj rozum nestačí. Také Vám, Karo, děkuji za názor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.