Re: 1. zaměstnanec
Skutečně do 10000/měsíc se neplatí ani ZP ani SP, ale na FÚ se přihlásit musíte, protože sice zálohovou daň měsíčně odvádět nebudete, (sleva na poplatníka pokryje zálohu na dani a doufám, že se nejedná o osobu, pobírající straobní důchod k 1.1.2013), ale za rok 2013 musíte podat na FÚ vyúčtování zálohové daně.
Stejně tak se musíte přihlásit jako zaměstnavatel na Kooperativu.
K té Kooperativě - o tomto se zde vede stálá debata, ale já jsem zatím (dokud nebude změněno znění zákona nebo vydán nějaký závazný pokyn) téhož názoru jako pan Vladimír, který vždycky tvrdí, že pokud zaměstnán pouze DPP do 10 tis, žádné povinné pojištění Kooperativě se neodvádí, protože neexistuje vyměřovací základ. Tudíž bych firma na Kooperativu ani nepřihlašovala.
My míváme každý rok hodně dohod (zemědělství) a letos poprvé máme u dohodáře pracovní úraz. Nejdřív jsme to sepsali jen jako drobný úraz (chodil dál normálně do práce), na radu lékaře ale uplatňuje bolestné. Kdybyste v takové situaci nebyli pojištění, mohlo by Vás to přijít draho, ta stovka za čtvrtletí není zase tak moc.
Ale pokud byste se měla řídit zákonem, tak ten jasně říká, že se počítají určitá promile z vyměřovacího základu. Pokud je vyměřovací základ nulový (není žádný), nejsou ani žádná promile. Ano, platí se nejméně 100 Kč. Ale nejprve musí být nějaký VZ a z něj nějaká promile. Když vyjde méně než 100 Kč, musí se odvést aspoň 100 Kč. Ale žádný VZ znamená žádné promile znamená žádná platba.
Kooperativa informuje o stovce, podle mě ale tato informace nemá oporu v zákoně.
Ale ve vyhlášce je psáno, že zaměstnavatel musí toto pojištění platit za každého zaměstnance a definice zaměstnance je dána v zákoníku práce, jsou to tedy i osoby zaměstnané na základě dohod... Je pravda, že pak píší o tom vyměřovacím základu pro sociální pojištění... Ale budu se řídit tím, co je napsáno na stránkách Kooperativy, pevně věřím, že pokud se jedná o zákonné pojištění, tak nepodávají žádné myslné informace :)
Pokud jde o peníze, které chtějí dostat, věřím, že si vyloží zákon tak, aby je dostali :-) Ale je fakt, že stovka není moc a za klid stojí.
Ale řekněte mi: když budete mít zaměstnance v pracovním poměru a zaměstnance na DPP. To znamená, že platíte promile z VZ zaměstnance v pracovním poměru. Zaměstnanec v pracovním poměru bude celý měsíc nemocný a nebude mít žádný VZ. Budete platit 100 Kč?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.