Re: pracovní poměr - doba určitá
potom by se mohlo jednat o tento případ:
V případě, že však došlo k uzavření pracovní smlouvy za účinnosti stávající právní úpravy, tj. v ještě s datem v roce 2011 a nebyla by dodržena zákonná dvouletá doba trvání pracovního poměru na dobu určitou, mohl by zaměstnanec podle § 39 odst. 5 zákoníku práce před uplynutím sjednané doby písemně zaměstnavateli oznámit, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával. Platilo by, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
ale chtělo by to nějakého právníka, třeba se ještě někdo další sem koukne
V dotazu je zmíněn rok 2010, vy píšete rok 2011, navíc "stávající právní úprava" není ta, která byla účinná v roce 2010. Není pravda, že tím, že zaměstnanec by před skončením PP na dobu určitou písemně oznámil, že trvá na tom, aby ho zaměstnavatel zaměstnával dále, že by se tento PP změnil na PP na dobu neuričitou - zaměstnanec by do 2 měsíců od skončení PP musel podat žalobu na soud a soud by mu musel vyhovět. Takže úplně jinak, než píšete. Tazatelce: uvádíte málo údajů, aby bylo možné odpovědět.
Psala jsem: potom by se mohlo jednat o tento případ:
tento případ jsem našla na netu z doby, kdy to bylo aktuální a kdy odpovídal na podobný dotazy mluvčí mpsv. Odpověď je to co jsem psala, protože dotaz se týkal roku 2011. Jestli mluvčí kecal, to nemůžu posoudit neb nejsem právník.
Zároveň jsme ale poznamenala, že to chce právníka.
http://www.podnikatel.cz/clanky/zaludnosti-doby-urcite-na-prelomu-roku-2011-2012/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.