Vlákno názorů k dotazu Soukr.auto do nové SRO: jak DPH+odpisy? od Ondřej Drbal - Re: Soukr.auto do nové SRO: jak DPH+odpi S tím...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 9. 2013 14:12

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Re: Soukr.auto do nové SRO: jak DPH+odpi
    S tím DPH to podle mě jít nemůže, protože to bylo koupeno na občana a určitě tento majetek nebyl ke dni registrace k DPH součástí obchodího majetku (§79/1)

Podobně odpisování - jakou cenu byste chtěli odepisovat? Určitě ne tu kupní z 12/2012...

• 16. 9. 2013 14:15

Kamila II (neregistrovaný)

Souhlasím, že to s DPH nepůjde. Nemůžete uplatňovat na s.r.o. to, co platí pro živnostníky.

• 16. 9. 2013 14:28

Mar. Or. (neregistrovaný)

Odepisovat jsme chtěli nejraději z ceny pořizovací nebo alespoň z ceny snížené o 20%, to by mohlo odpovídat opotřebení a poklesu ceny vozu. S odpočtem DPH váháme; ze zákona nám to není jasné a v literatuře ani na webu jsme zatím nenašli řešení.

• 16. 9. 2013 14:44

Já si myslím, že ta cena by se při vložení do majetku měla určit nějakým fundovaným odhadem, podle mě není možné si sám říct - cena bude taková...

Co se týče odpočtu DPH podle mě zákon hovoří jasně
    §79 odst. 1 - Osoba povinná k dani má nárok na odpočet daně u přijatého zdanitelného plnění pořízeného v období 12 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se stala plátcem, *** pokud toto plnění je k tomuto dni součástí jejího obchodního majetku. ***

Bylo auto v 8/2013 součástí obchodního majetku firmy? Předpokládám, že ne...

• 16. 9. 2013 18:10

Mar.Or. (neregistrovaný)

Auto mohlo být v 8/2013 vloženo do obchodního majetku firmy ;-) Vklad do obch.maj. neznamená přece jen "do základního kapitálu", tak by stačilo i vložení na Dal 413 nebo 427?
    Ke snížení vstupní ceny o 20% nás inspiroval článek od Ing. Děrgela zde http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dph/odpocet-dane-pri-registraci-k-dph-a-jejim-zruseni/. V tomto poměru bychom snížili i nárok na odpočet dph. Daňový doklad je však vystaven na jméno společníka.

Má prosím ještě někdo nějaký nápad nebo argument, proč ano či ne, lze nebo nelze? děkujeme.

• 16. 9. 2013 18:11

Mar.Or. (neregistrovaný)

Prosime o vyjadreni i dalsi odborniky
    >>Já si myslím, že ta cena by se při vložení do majetku
    >>měla určit nějakým fundovaným odhadem, podle mě není
    >>možné si sám říct - cena bude taková...
    >>
    >>Co se týče odpočtu DPH podle mě zákon hovoří jasně
    >>§79 odst. 1 - Osoba povinná k dani má nárok na
    >>odpočet daně u přijatého zdanitelného plnění
    >>pořízeného v
    >>období 12 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se
    >>stala plátcem, *** pokud toto plnění je k tomuto dni
    >>součástí jejího obchodního majetku. ***
    >>
    >>Bylo auto v 8/2013 součástí obchodního majetku firmy?
    >>Předpokládám, že ne...
    >
    >Auto mohlo být v 8/2013 vloženo do obchodního majetku
    >firmy ;-) Vklad do obch.maj. neznamená přece jen "do
    >základního kapitálu", tak by stačilo i vložení na Dal
    >413 nebo 427?
    >Ke snížení vstupní ceny o 20% nás inspiroval článek od
    >Ing. Děrgela zde
    >>http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dph/odpocet-dane-pri-registraci-k-dph-a-jejim-zruseni/. V tomto poměru bychom snížili i nárok na
    >odpočet dph. Daňový doklad je však vystaven na jméno
    >společníka.
    >
    >Má prosím ještě někdo nějaký nápad nebo argument, proč
    >ano či ne, lze nebo nelze? děkujeme.

• 16. 9. 2013 18:16

Ale tam se jedná o případy, kdy ten majetek byl nakoupen na firmu... Vy jste přeci při vložení soukromého vozidla do OM nepřijali zdanitelné plnění...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).