Re: BOZP
Ano, proškolení musí být zaměstnanci na prac. poměr i na dohodu. Ale pozor na lékařské prohlídky na DPP. Pokud se jedná o nezletílého do 18 let, pak i u DPP musí mít vstupní pracovnělékařskou prohlídku a je jedno ve které skupině prací je zařazen. Klasičtí zaměstnanci na DPP, kteří vykonávají prace v riziku, taktéž musí mít vstupní lékařskou prohlídku.
Prosím vás jenom o váš názor. Jak byste se dívala na náš případ?
Jsme malá výrobna potravin (vyrábíme jen 2 druhy výrobků). Máme 11 zaměstnanců v PP (včetně ředitele, administrativy, řidičů a vedoucí výroby). Kromě toho je zde 12 zaměstnanců na DPP, kteří
mají příjem stabilně každý měsíc. Mi se toto nelíbí, že nám může někdo napadnout to, že by měli být zam. v PP (může to napadnout Inspektorát práce nebo kdo?) a navíc u nich nepožadujeme vstupní lékařské prohlídky (tedy nemají žádné) - z důvodu, že od 1.4.2013 se sjednotil názor na lék.prohlídky u zam. na dohody.
Já bych lék.prohlídky vyžadovala, ale šéfové jsou proti (náklady pro firmu).
To, že mají uzavřenou DPP ničemu nevadí, nemusí být DPP již na jednorázovou činnost, jako bylo kdysi. Pokud dodržíte počet hodin za rok 300, pak je vše v pořádku. Ale na vstupní prohlídce u DPP bych trvala. Pokud zaměstnavatel nechce vstupní prohlídku u DPP platit, pak se může se zaměstnanci na DPP domluvit, že že si ji uhrdí sami, zákon toto umožňuje.
Jaké argumenty pro to, aby měli vstupní lékařské prohlídky? Je to dáno
charakterem provozu - potravinářství nebo dlouhodobostí zaměstnávání?
To že by si ti lidé zaplatili lék. prohlídky sami, to neprojde, pokud by zjistili, že zaměstnavatel to neproplatí, tak by nešli nikam.
Děkuju za rady.
Práce s potravinami, nejsem si jistá, zda by zde postačoval zdravotní průkaz. Mám k tomuto tématu nějaký materiál, ze kterého by mělo být jasné, zda je třeba mít lékařskou prohlídku, ale bohužel nemám tento materiál u sebe, protože jsem na dovolené. Pokud vám nikdo jiný zde neporadí, napište znovu dotaz příští týden, to již budu doma a podívám se do materiálu.
Dobrý den celková problematika je hodně široká. Vstupní prohlídka nemusí být u dohodářů, za předpokladu že se jedná o kategorii 1 a navíc to není v ROZ (rizika ohrožení zdraví) Vzhledem k činnosti pochybuji že DPP (pokud jsou v provozu a ne v administrative) budou v kategorii 1. Takže možnost bez lékařských prohlídek bych prakticky vyloučil. V případě zájmu o podrobnější info zavolejte na 736 61 41 42 Martin Němeček
Co se týká nákladů tak na vstupní prohlídku náklady může hradit zaměstnanec. U dohodářů stejně většinou nedochází k periodickým prohlídkám. Takže náklady jsou vyřešené. Dále k původní otázce. Je jedno kolik má firma zaměstnanců nemá vliv na to že musí být veškerá dokumentace podle provozu. Jenom do 25ti zaměstnanců si to zaměstnavatel může připravit sám pokud má příslušné znalosti.
>>>Prosim o info, zda je potreba, abych jako OSVC se 3mi
>>>zam. mela nejakeho bezpecaka a zda musi mit i takto
>>>mala firma vypracovane smernice. Dekuji.
>>
>>Bezpečáka nemusíte mít, zaměstnanci musí prodělat
>>vstupní školení bezpečnosti práce a školení z
>>předpisů
>>protipožární ochrany.
>
>Dekuji za info. A obecne interni smernice jsou
>nutnosti?? A jeste prosim, jak caste maji byt ta skoleni?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.