Re: datová schránka
Je to samozřejmě státní buzerace, ale pochopte, že nemalé náklady byly vynaloženy, příslušné provize vyplaceny a nyní zbývá pouze aby to někdo využíval.
Jinak se domnívám, že to půjde podávat i se ZAREP, pouze se musí dodržet příslušný formát.
Hezký den!
K posílání budete mít 3 možnosti: datovou schránku, elektronický podpis, nebo zplnomocníte někoho, kdo vám hlášení pošle se svým elektronickým podpisem.
Už mě docela rozčiluje, že o té třetí možnosti (zmocnění jiné osoby) se nikdo ve zpravodajstvích atd. nezmiňuje. Celé mi to připadá jako kampaň objednaná od zřizovatele datových schránek, aby si je zřídilo co nejvíc subjektů. Přitom pro drobné podnikatele je určitě nejschůdnější varianta, že někoho zmocní. Když se z neznalosti nechají přesvědčit k založení dat. schránky, tak v budoucnu z toho mohou být dost nešťastní, až jim tam bude chodit všechna úřední korespondence.
Počítač už je nějakou dobu součást naší civilizace a chtěl bych vidět toho troubu, který si myslí, že bude muset kvůli DS nakupovat počítač a nějaký software.
Jednoúčelové registrační pokladny jsou daleko větší buzerace.
Pokud někdo nechce počítač a internet, je to jeho rozhodnutí. Nechápu však, proč v takovém případě platil 1000 za živnostenský list? Proč nakupuje v obchodě? Proč bydlí za peníze? A proč platí daně?
Bez počítače a internetového připojení je mi DS na 2 věci, že neuhodnete, na které? Počítač bez SW jaxi nepremáva. Bez speciálního SW From Filler nevyplním přehled pro OSSZ.....
Toto všechno by si měl pořídit a naučit se s tím pracovat například zedník, který počítač nemá ani jej nepotřebuje, a to jen proto, že musí jednou za rok odeslat přehled? Nebo uklízečka na ŽL, která vydělá pár korun a nemůže si dovolit internet?
Tisícovku za ŽL zaplatili proto, že se potřebují nějak živit a chtějí tak činit legálně. V obchodě nakupují například proto, že k zachování svých životních funkcí potřebují potraviny. Za peníze bydlí proto, že pod mostem by asi příliš dlouho nepřežili.
>>>>>... až si zřídí datové schránky co nejvíc subjektů,
>>>>>tak budou zprávy zpoplatněny:-)
>>>>Stát se může cokoli... I teď za některé zprávy můžete
>>>>platit... A stát už platí i za zprávy, které mu
>>>>pošleme zdarma.
>>>
>>>.... a odesílatel zpráv zase zaplatil za počítač,
>>>programové vybavení, internetové připojení ... atd.,
>>>aby
>>>mohl elektronicky komunikovat, když už mu to stát
>>>nařídil.
>>
>>Počítač už je nějakou dobu součást naší civilizace a
>>chtěl bych vidět toho troubu, který si myslí, že bude
>>muset kvůli DS nakupovat počítač a nějaký software.
>>
>>Jednoúčelové registrační pokladny jsou daleko větší
>>buzerace.
>>
>>Pokud někdo nechce počítač a internet, je to jeho
>>rozhodnutí. Nechápu však, proč v takovém případě
>>platil
Nezlobte se, ale chtěla bych potkat jedinou osobu výdělečně činnou, která v dnešní době nemá ve své domácnosti PC....
>>1000 za živnostenský list? Proč nakupuje v obchodě?
>>Proč
>>bydlí za peníze? A proč platí daně?
>>
>
>Bez počítače a internetového připojení je mi DS na 2
>věci, že neuhodnete, na které? Počítač bez SW jaxi
>nepremáva. Bez speciálního SW From Filler nevyplním
>přehled pro OSSZ.....
>
>Toto všechno by si měl pořídit a naučit se s tím
>pracovat například zedník, který počítač nemá ani jej
>nepotřebuje, a to jen proto, že musí jednou za rok odeslat
>přehled? Nebo uklízečka na ŽL, která vydělá pár korun
>a nemůže si dovolit internet?
>
>Tisícovku za ŽL zaplatili proto, že se potřebují nějak
>živit a chtějí tak činit legálně. V obchodě nakupují
>například proto, že k zachování svých životních funkcí
>potřebují potraviny. Za peníze bydlí proto, že pod
>mostem by asi příliš dlouho nepřežili.
Předpokládám, že profese, které uvádíte - zedník, uklízečka apod. si většinou ani sami nevedou evidenci a nechávají si někým zpracovávat daňové přiznání a příslušné přehledy. Takže mu mohou také dát plnou moc, aby jim přehled na OSSZ poslal, jak už jsem napsala výše a nemusejí si žádný počítač atd. pořizovat. A i kdyby si toto vše dosud vyřizovali sami, i tak mohou někoho zplnomocnit na elektronické zasílání přehledu. Ale bohužel většina lidí tohle neví, protože celá kampaň je cíleně zaměřená na datové schránky.
Paušalisté si často dělají přiznání a přehledy sami. Bez vydatné pomoci úředníků na FÚ, na OSSZ a ZP to nedají dohromady ani v papírové podobě:-)
Ale máte pravdu, kampaň je asi zaměřená na datové schránky, protože možnost udělení plné moci k odeslání přehledu všichni ignorují.
OT: datová schránka
Používání plných mocí k podání na úřady je až řešení problému, který nastolil vyděračský stát.
Nevím z jakého legálního důvodu si může stát dovolit diktovat v jaké formě mu občan předá různá podání. To lze dělat snad jen v totalitě.
Domnívám se, že stát by měl samozřejmě brát papírová podání a pouze umožnit i elektronická podání. Primárně nejsem proti elektronizaci, jen mne štve, že je povinná.
V ČR je to naopak. Nejdříve se zadá předražená státní zakázka na IT a potom se k využívání toho nesmyslu musí dotlačit ovčani.
Přesto hezký den!
Re: OT: datová schránka
Jen dodám, že podle Ústavy čl. 2/3 "Státní moc slouží všem občanům....."
Bohužel v ČR je to tak, že státní moc chce, aby občané sloužili státu. No nedivím se, když vidím, co se nám desítky let vyskytuje v Poslanecké sněmovně. Třeba Mareček, který bez řádného vzdělání ovlivňuje přijímání zákonů ve prospěch určitých skupin.
Hezký den!
Re: OT: datová schránka
Huráááá, následující odkaz nám všem sdělujie, že od ledna 2014 nemusíme mít datovou schránku, nebo elektronický podpis.
http://finance.idnes.cz/osvc-a-povinna-elektronicka-komunikace-s-urady-odlozeno-na-rok-2015-pyg-/p_dane.aspx?c=A130917_142007_p_dane_zuk
dovolím si nesouhlasit. zamyslete se kolik je profesí, které nepotřebují počítač ale živnostenský list ano. Mám velkou řadu živnostníků, kteří nechápou na co je stát nutí pracovat s počítačem potažmo datovou schránkou.
kovář
kadeřnice
pán co myje auta
myč oken
atd. atd.
>
>Počítač už je nějakou dobu součást naší civilizace a
>chtěl bych vidět toho troubu, který si myslí, že bude
>muset kvůli DS nakupovat počítač a nějaký software.
>
>Jednoúčelové registrační pokladny jsou daleko větší
>buzerace.
>
>Pokud někdo nechce počítač a internet, je to jeho
>rozhodnutí. Nechápu však, proč v takovém případě platil
>1000 za živnostenský list? Proč nakupuje v obchodě? Proč
>bydlí za peníze? A proč platí daně?
>
A vidíte nějakou výhodu el. podpisu oproti datovým schránkám? Já tedy ne. DS jsou zdarma a fungují na každém počítači. Za podpis se musí každý rok platit a funguje jen na tom počítači, kde ho nainstaluju.
Pokud mám DS musí mi úřady posílat poštu do ní a já nemusím stát frontu na poště. Atd.
Nevím, proč zrovna tady zdůrazňujete, že je to buzerace, když jsou podnikatelé v tomto státe jinde buzerováni daleko víc. Začal bych třeba od nesmyslného minima na sociální a zdravotní pojištění. Proč podnikatel musí platit minimální zdravotní pojištění 1800, i když nemá žádný příjem? Zaměstnanci platí jen 1148 a za státní pojištěnce platí stát ještě daleko méně... A pěkná buzerace příjde v okamžiku, kdy se podnikatel rozhodne platit stejně jako stát za své pojištěnce...
Pokračovat lze honem na čarodějnice (Švarc systém) atd. atd.
A přitom se potichu zapomíná na miliardy vyhozené za zbytečné a nefunkční informační systémy na sociálce (kterápak politická strana si z toho asi sponzoruje kampaň?), špatně fungující zdravotnictví a silniční síť v dezolátním stavu...
Odvody za zaměstnance nejsou 1148, ale např. z minimální mzdy je odvod na SP a ZP 3826,- odvádí zaměstnanec i zaměstnavatel.
Částku 1148,- platí osoby bez zdanitelných příjmů zdravotní pojištění,
podnikatel platí minimálně zálohu na důchodové pojištění 1890 a na ZP 1748, tak že z toho plyne, že odvody zaměstnance s minimální mzdou jsou pořád vyšší než minimální odvody OSVČ i když OSVČ si ještě může dobrovolně platit nemocenské pojištění.
SP a ZP bych nemíchal. Jsou to dvě různé daně. Za SP je alespoň nějaké protiplnění v podobě důchodu a kdo platí víc, víc taky dostane. A pokud podnikatel chce, může si platit víc. Zaměstnavatel platí tolik, protože stát považuje zaměstnance za nesvéprávné blbce, kteří si na stáří sami naspořit neumí.
Já jsem psal o ZP, kde za zaplacenou částku v libovolné výši dostanete většinou stejně špatnou péči, pokud vůbec nějakou. Obávám se chvíle, kdy bych musel na jistá oddělení do naší slavné okresní nemocnice... A zkazky mladých doktorů odjinud, jak operují ožralí, mne taky příliš neuklidňují...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.