Re: promlčecí doba u mezd
A co v tom výpočtu mezd napadla? Že jste jí dávali méně než na co měla nárok? A co to znamená, že jste se jí k tomu vyjádřili? Doplatili jste jí to? A totéž se jí nezdá v letech 2008 až 2009, tzn. že měla mít více i v těchto letech a že jí nižší hrubá ovlivnila peníze za dovolenou, nemocenskou a mateřskou?
Nezdál se jí výpočet pravděpodobného výdělku, že jsme jí dali málo, vzali jsme v potaz jiný vyšší a rozdíl doplatili, a to, že musela psát žádost o čerpání dovolené a RD, prý je to automaticky. Měla 2 MD a RD, a teď ukončila PP dohodou, nechtěla místo,které jsme jí drželi (její pozice), ale chtěla jinam, a tammísto není. Teď se jí nezdá v těch letech 2008, 2009 délka čerpání mateřské, a že tam neměla mezi MD a RD žádnou dovolenou,našla jsem, že ano. Ale výpočet tě MD neumím, v té době jsem byla já sama na RD.
Mateřská dovolená trvá 196 dnů, pokud se narodilo 1 dítě a pokud na ni nastoupí v rozmezí 42 až 56 kal. dnů před plánovaným dnem porodu. Takže bez znalostí těchto dat nemohu napsat, od kdy do kdy ji měla čerpat. Ale mateřské dávky počítá a vyplácí sociálka na základě hrubých výdělků v jednotlivých měsících, takže o délce vyplácení mateřských dávek se může pobavit s nimi. Co se ale týká výše mateřské, tak je možné, že jestli měla mít v předchozích měsících vyšší hrubou mzdu než jakou jste jí zúčtovávali, tak by jí bývala vyšla i vyšší mateřská. Co se týká čerpání dovolené mezi MD a RD, tak to je pouze na žádost, ne automaticky. Pokud si žena nepožádá o čerpání řádné dovolené v návaznosti na MD, ale hned nastoupí čerpání RD, pak je jí ta řádná dovolená schovaná na dobu po rodičovské (ale už může vyjít pokrácení). Ale Vy píšete, že ji vyčerpala a dostala zaplacenou (zřejmě pravděpodobným průměrem), takže se jí zřejmě nezdají peníze za tu dovolenou.
Ale možná je to jinak a dovolenou, na kterou měla nárok, si nevyčerpala, takže by ji teď, při skončení prac. poměru, měla dostat proplacenou.
Co se týká rodičovské dovolené, tak o tu se také žádá (u zaměstnavatele). Rodičovskou dovolenou může mít na takovou dobu, o jakou zaměstnavatele požádá, nejdéle ale do 3 let dítěte. Pokud žádost nenapíše, má se za to, že na ní chce být do 3 let dítěte. Připomínám, že rodičovský příspěvek je něco jiného, to je státní dávka, která s délkou rodičovské dovolené vůbec nesouvisí.
Počed dnů druhé MD je dobře, podklady pro výpočet šly přílohou k PPM. Na druhou MD nastoupila 27.6.2010, příloha šla za období 1.1. - 31.12. 2007, kdy jsem našli potřebný počet dnů, a toto období je dle telefonu z ČSSZ, kdy jsem hledali ten potřebný počet dnů.MD skončila 8.1., pak čerpala dovolenou 16,5 dne a pak nástup na RD. Nezdaji se jí pravděpodobně peníze za první MD, která byla v období 6.6.-18.12. 2008, pak D 19.12. 2008 - 22.1. 2009. Pak od 23.1. 2009 RD. Nezdá se jí výše této první mateřské dovolené, kterou proplácel zaměstnavatel
Aha, tehdy to ještě bylo tak, že velké organizace vyplácely nemocenské a mateřské samy, nešlo to přes sociálku. Ale píšete, že kontrolu ze sociálky jste měli a sociálka si výši tady těch dávek kontroluje, protože o to se snižoval odvod pojistného, tak předpokládám, že si správnost výpočtu kontrola prověřila i v tomto případě. Být Vámi, tak jí dám podklady, ze kterých se tehdy PPM vypočítavala, ať si výši PPM přepočítá sama, když se jí něco "nezdá". A pokud dojde k jiným výsledkům, pak ať přijde.
Najdete to v zákoně o nemocenském pojištění, který platil v té době, já už si ten výpočet vážně nepamatuju, od té doby se mění každý rok. Jestli se jí to nezdá, tak ať si spočítá, jak by to podle ní mělo být (může si s podklady třeba zajít na sociálku). Myslím, že nejste povinná takto přepočítávat po takové době dávky, když už to navíc prošlo kontrolou. Anebo si zavolejte na sociálku na kontrolní Vy, třeba si vzpomenou, jak se to tehdy počítalo.
Našla jsem toto:
"Denní vyměřovací základ se, zjednodušeně řečeno, stanoví jako podíl součtu hrubých mezd zaměstance / zaměstnankyně za předchozích 12 kalendářních měsíců a počtu kalendářních dnů připadajících na rozhodné období.
Denní vyměřovací základ se pro výpočet výše PPM, na kterou vznikl nárok v roce 2008 a jejiž čerpání bylo a ukončeno do 31.12.2008, dále upravoval tak, že:
částka do 550 Kč se počítala 100%, částka od 550 Kč do 790 Kč se počítala 60% a k částce nad 790 Kč se nepřihlíželo. Denní výše PPM činila 69% z takto stanoveného denního vyměřovacího základu."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.