Re: Stravné - překročení hranic
Já bych mu to vrátila, aby to přepracoval. Pokud do toho budete zasahovat vy, vystavujete se vy riziku, že jste to udělala blbě. On musí vyplnit a podepsat vyúčtování na, kterém toto musí být uvedeno. Zahraniční stravné je cestovní náhrada pro kterou musí prokázat zaměstnanec opodstatnění (cestovní příkaz) a musí uvést, kdy překročil hranici, právě pro určení té její výše.
Jinak Vám poradit neumím.
Taky bych to nejraději udělala, ale je to i moje chyba, že jsem si
toho nevšimla dřív a neupozornila na to. Takhle už si po měsíci nebude pamatovat, kdy a jak přejel hranice. Je to řidič s roky praxe, takže mě nenapadlo že by v tom mohl být problém. Jen nevím jak to doopravit, máme vlastně záznam o době řízení a z toho vycházím, jsou zde razítka jiných firem, takže jedině vystavit náhradní a přidělat k tomu..
Jaká vaše chyba, je to v zákoníku práce a určitě na to máte i směrnici, kde je to uvedeno (my to třeba máme). Určitě bych to od něj chtěla písemně, kdy a kde překračoval hranice i s podpisem.
Rozhodně nic sama nedělejte, za ty problémy to nestojí. My účetní si pořád myslíme, že musíme myslet za všechny a na všechno a pak si to myslí i zaměstnanci a vyskakují si. Je to jejich povinnost. Vaše je dle podkladů spočítat. Toť vše.
Ano asi máte pravdu, zkusím to s ním takto vyřešit. Snad to nějak zpětně doplní, tak aby to sedělo. Je to tak, protože všechny podklady se dostanou naposled k nám a my s nimi musíme pracovat a čeká se, že vše nějak vyřešíme :-) Někdy jsem z toho zoufalá a zvlášť protože nemám moc praxe. Neporadila byste mi ještě prosím, ať toto nemusím řešit v budoucnu - stačí jako doposud vyplněný záznam o době řízení, kde bude čas i datum překročení hranic (zatím to máme zavedeno roky)a nebo by se pro kontrolu měly vyplnit ještě nějaké další cesťáky? A děkuji moc, pomohla jste mi, vůbec jsem nevěděla co si s tím počít :-)
Bohužel s tímto nemám zkušenosti, my vyloženě řidiče z povolání nemáme, my to řešíme klasickými cesťáky. Takže v tom vám neporadím. Ale pokud ten doklad, co máte, splňuje náležitosti cesťáku (začátek a konec prac. cesty, časy překročení hranic, dny atd..., podpisy odp. osob, hlavně někdo kdo to schválí), tak bych to tak nechala. Zákon nikde neřeší, jak takový dokument má vypadat a už dokonce nemusí být cestovní příkaz písemný, pokud na tom zaměstnanec netrvá.
Ano všechny náležitosti jsou na tomto dokladu uvedeny, takže to tak
asi necháme, snad to nebude špatně kdyby to někdo kontroloval. My právě ani žádné cest. příkazy nedáváme písemně, vše je vlastně ústně na základě objednávek. Akorát ty datumy a časy asi nikdo moc doteď neřešil. Tak aspoň vím, co musím trochu ohlídat :-) A ještě jednou díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.