Re: Dovlená za kalendářní rok
>>>>Prosím o radu. Ve firmě máme nárok na 4 týdny
>>>>dovolené. Majitel firmy by chtěl dát svým
>>>>zaměstnancům
>>>>v
>>>>prosinci 3 dny dovolené jako bonus nad zákonný rámec.
>>>>Já si
>>>a já si myslím, že si to myslíte špatně. Pokud chce
>>>zaměstnavatel zaměstnancům přilepšit,tj. přidat jim
>>>něco
>>>navíc, je to zcela v jeho kompetenci. Je to z jeho
>>>peněz. Vytvoří si vnitřní předpis a je to.
>>
>>Děkuji za radu.
>>Myslíte tedy, že lze takto jednorázově v měsíci
>>prosinci přidat všem zaměstancům 3 dny dovolené a pro
>>rok
>>2014 nechat opět pouze zákon. nárok 20 dní?
>ano,lze to
Ještě jednou děkuji, nemám takové zkušenosti jako vy.
Přeji pěkný den.
Já bych to udělala jako jiný druh dovolené, nikoliv prodloužení zákonného nároku. Zákonný dovolená se vztahuje ke kal. roku, takže by bylo třeba se vypořádat s těmi, kteří v průběhu roku skončili. Takto by si zaměstnavatel mohl určit podmínky nároku, způsob čerpání a vše, co s dovolenou souvisí.
Překážka na straně zaměstnance? Tak to asi ne, aby ji měl placenou, muselo by jít o překážku dle nařízení vlády (lékař, pohřeb apod.). Kdo by sankcionoval zaměstnavatele, že nechal lidi mezi svátky doma a zaplatil jim to? V podnikatelské oblasti jsem se se sankcí tohoto v životě nesetkala, pokud lidi mají volno a dostanou za to peníze, tak jsou spokojení lidi i úřad. Já bych to taky viděla na překážku zaměstnavatele.
Překážky v práci jsou typickým institutem, ohledně kterého se může uplatnit smluvní volnost, resp. odchýlení se od právní úpravy ve prospěch zaměstnance (NV by bylo přece jenom málo, to snad ne). Takže ano, stejně jako např. sick days. Sankci od OIP v několika případech už zaměstnavatel dostal, přičemž nejde o to, že zaměstnavatel nechá zaměstnance doma a zaplatí jim, ale o to, jak to zúřaduje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.