Re: prodej auta - akciová společnost FO
r. 2012
042/321 43 tis. nákup auta
022/042 43 tis. zařazení auta v PC
551/082 odpisy
U daňového odpisu jste měli nárok na roční odpis dle ZDP.
(Měli jste auto k 31.12.)
r. 2013
551/082 odpisy
311/641 40 tis. prodej auta
082/022 43 tis. vyřazení auta v PC
541/082 zůstatková cena,
ZC bude při prodeji daňově uznatelná v plné výši a máte nárok na 1/2 ročního daňového odpisu (měli jste auto k 1.1. a nebudete ho mít na konci roku)
Jééé, děkuji moc - jste zlatá. Ještě jeden dotaz. v PC mám i náklady spojené s pořízením, takže ve finále je PC cca 47tisíc. Bude i tak oněch 7 tisích (pokud se ZC počítá jako PC-prodejní cena)daňově uznatelných? A monžá se zeptám úplně hloupě, ale co znamená, že jsme měli u daň. odpisu nárok na roční odpis. Za rok 2012 byl odpis cca 5tis, za rok 2013 to bude cca 10tis - pohoda mi to účtuje automaticky sama. Jak to potom teda změním?
Děkuji
PC je tedy ve vašem případě 47 tis. Kč ( tam, kde jsem vám uvedla 43 si nahraďte 47) Jste a.s., účetní a daňové odpisy se vám rovnají nebo ne? Pokud ne, tak Pohoda vám účtuje sama účetní odpisy, o daňových se neúčtuje, ale také by se vám někde u majetku měly počítat a daňové odpisy a daňová zůstatková cena se zohledňuje v DPPO na příslušných řádcích přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.