Re: kurzové rozdíly - prac.cesta
Děkuji za potvrzení. Šílenost s kurzovým rozdílem neúčtujte.
Zaúčtujte
16.9. 7.729,50 335/221
18.9. 6.441,25 512/333
18.9. 6.441,25 333/335
18.9. 1.288,25 221/335
I kdyby Vám vrátil zálohu 20.9. - stále používáte kurz 16.9. (na vyúčtování má zaměstnanec čas 10 dnů)
Pokud ji, ale v bance přibylo 1242,50 Kč za 50 euro, tak jak může zúčtovat 1288,25?
Do banky, pokladny se účtuje kurzem dle směrnice nebo banky.
Když budete mít eurový účet, kde vám vrátí 50 euro a kurz ČNB pro ten den bude 25,00, ale zálohu budete mít kurzem 26,00 a budete mít ještě jiné pohyby v bance, tak každou položku budete účtovat ve stejný den jiným kurzem? Myslím, že ne!!!
Kamilo - v bance nepřibylo 1.242,50 CZK. V bance se navýší zústatek o 50 EUR. To, jakým kurzem se eura přepočítají na českou korunu - tam pak následně řešíte jakým kurzem. Samozřejmě dle směrnice. Ale u zahraničních cest to neplatí - tam je kurz výplaty zálohy.
I kdyby jste zálohu vyplácela 20.12.2012 a zúčtovala v roce 2013, vracíte se 20.12.2012.
Samozřejmě, toto se týká vyúčtování cestovného, ale neřeší to, že když vrácenou zálohu v cizí měně přijmete do pokladny nebo na účet, tak ji přijímáte datem uskutečnění případu a to je datum, kdy peníze fyzicky obdržíte. A z toho vznikají kurzové rozdíly.
Vrácení zálohy, tzn. příjem do poklady nebo v případě paní do banky, se účtuje na základě směrnice kurzem směrnice. Buď denní, roční.... a pak vzniká KR. To nemá s cestovným nic společného. Kurz poskytnutí zálohy se používá k vyúčtování náhrad za služební cestu (stravného, ubytování....) a vrácení zálohy není náhrada. Je to pouze pohyb peněz.
Nemáte pravdu - zaměstnanec má lhůtu na vyúčtování služební cesty 10 dní. Sama píšete vrácení ZÁLOHY a pak dále píšete, že to je pohyb peněz. Kdyby zálohu nevrátil a srážela byste mu ji ze mzdy, tak byste také použila kurz ze dne poskytnutí zálohy v přepočtu na CZK. Jestli takto účtujete - nedodržujete zákon, poškozujete zaměstnavatele navyšováním nákladů/výnosů, přiděláváte si práci. Nechci Vás přesvědčovat, ale porada s daňovým poradcem by byla vhodná.
Ale já jsem zaměstnance nijak nepoškodila. Jeho cesťák jsem vyúčtovala dle zálohy a jen příjem do pokladny cizí měny a nebo do banky cizí měny dělám denním kurzem . Takže je logické, že musí vzniknout kurzový rozdíl, když mi tu zálohu fyzicky vrátil v cizí měně jiný den, než když jsem mu ji poskytla.
Pokud zálohu nevrátil, tak mu budu strhávat částku v Kč ve výši zúčtované kurzem zálohy.
Buď si nerozumíme, nebo nemáte účty a pokladnu v cizích měnách. Nemůžete si pohyby na účtech účtovat v kurzech jaký se vám hodí. Musíte dle směrnice.
Pokud bych dala kurz směny KB tak by nebyl kurzový rozdíl (ve vnitr.směrnici máme
§ 24 v případě nákupu nebo prodeje cizí měny za českou měnu lze k okamžiku ocenění použít kurzu, za který byly tyto hodnoty nakoupeny nebo prodány), pokud tedy dává zamětnanec zpět do KB, tak mám na 335 kurz KB.
Pokud ale mám účtovat cesťák tak dávám denní kurz ČNB a tam musím účtovat o kurz.rozdílech.
Děkuji za trpělivost
Evi je mi líto, že Váš dotaz způsobil takovou reakci. Kamila II to nenese nejlépe :-)). Zapomeňte na vnitřní směrnici. Vyúčtování služební cesty se řídí zákoníkem práce. Jak je uvedeno v §183 pro vyúčtování používáte kurz zálohy, je-li vyplacena.
Až budete účtovat banku - vrácení zálohy, ručně zde opravíte kurz ČNB na kurz zálohy (tímto krokem dodržujete zákon). Nemůže Vám vzniknout kurzový rozdíl - v bance máte EUR, na účtu 335 máte EUR v přepočtu kurzu ze dne poskytnutí zálohy.
Kamila II Vám skutečně neradí správně. Jestli chcete mít jistotu, obraťte se na daňového poradce.
Zajděte si na školení.
Nicméně i ve Vašem případě vznikne KR při přepočtu zůstatků v bance, takže je to úplně stejné, akorát váš postup je špatný. Bankovní výpisy a pohyby v pokladnách se účtují kurzem směrnice.
Nicméně, já vás nenutím, abyste to dělala jinak, klidně si to tak dělejte dál, ale zatím je to asi největší blbina (opravovat ručně kurz pro jednu položku v bance) jakou jsem kdy slyšela.
A mým výpočtem zaměstnanec nepřišel ani o korunu.
To že ji podporujete, neznamená, že má pravdu.
Tak jak vašim postupem splňujete par. 24 odst. 2a, následuje par. 25 odst. e.
Zákon o účetnictví
§ 24
(1) Účetní jednotky jsou povinny oceňovat majetek a závazky způsoby podle ustanovení tohoto zákona.
(2) Účetní jednotky oceňují majetek a závazky
a) k okamžiku uskutečnění účetního případu způsoby podle § 25,
a násl. par. 25
(1) Z jednotlivých složek majetku a závazků se oceňují
a) hmotný majetek kromě zásob, s výjimkou hmotného majetku vytvořeného vlastní činností pořizovacími cenami,
b) hmotný majetek kromě zásob vytvořený vlastní činností vlastními náklady,
c) zásoby, s výjimkou zásob vytvořených vlastní činností pořizovacími cenami,
d) zásoby vytvořené vlastní činností vlastními náklady,
e) peněžní prostředky a ceniny jejich jmenovitými hodnotami,
Tak už naposledy, zákoník práce řeší vyúčtování služební cesty, neřeší jakým kurzem mám přijmout peníze do pokladny, z toho vznikají kurzové rozdíly. Zaměstnanec není nijak poškozen, já dodržuji jak ZP, tak zákon o účetnictví, tak v čem je problém?
Re: děkuji za reakce - pomohou objasnit
>>>>>>Pokud bych dala kurz směny KB tak by nebyl kurzový
>>>>>>rozdíl (ve vnitr.směrnici máme
>>>>>>§ 24 v případě nákupu nebo prodeje cizí měny za
>>>>>>českou
>>>>>>měnu lze k okamžiku ocenění použít kurzu, za který
>>>>>>byly tyto hodnoty nakoupeny nebo prodány), pokud tedy
>>>>>>dává zamětnanec zpět do KB, tak mám na 335 kurz KB.
>>>>>>Pokud ale mám účtovat cesťák tak dávám denní kurz ČNB
>>>>>>a tam musím účtovat o kurz.rozdílech.
>>>>>>Děkuji za trpělivost
>>>>>
>>>>>Evi je mi líto, že Váš dotaz způsobil takovou reakci.
>>>>>Kamila II to nenese nejlépe :-)). Zapomeňte na
>>>>>vnitřní
>>>>>směrnici. Vyúčtování služební cesty se řídí zákoníkem
>>>>>práce. Jak je uvedeno v §183 pro vyúčtování používáte
>>>>>kurz zálohy, je-li vyplacena.
>>>>>Až budete účtovat banku - vrácení zálohy, ručně zde
>>>>>opravíte kurz ČNB na kurz zálohy (tímto krokem
>>>>>dodržujete zákon). Nemůže Vám vzniknout kurzový
>>>>>rozdíl
>>>>>- v
>>>>>bance máte EUR, na účtu 335 máte EUR v přepočtu kurzu
>>>>>ze
>>>>>dne poskytnutí zálohy.
>>>>>Kamila II Vám skutečně neradí správně. Jestli chcete
>>>>>mít jistotu, obraťte se na daňového poradce.
>>>>>
>>>>dovolím si vstoupit do debaty a podpořím pí Štěpu, má
>>>>pravdu, také tak účtuji, použijte kurz poskytnuté
>>>>zálohy
>>>
>>>Já také vyúčtovávám cestu kurzem poskytnuté zálohy,
>>>ale příjem do pokladny dávám kurzem dne uskutečnění
>>>účetního případu dle zákona o účetnictví a tím právě
>>>vzniká ten kurzový rozdíl.
>>přečtěte si Zákoník práce, par. 183, odst.2 a 4 se
>>týkají této debaty...
>
>Tak už naposledy, zákoník práce řeší vyúčtování
>služební cesty, neřeší jakým kurzem mám přijmout peníze do
>pokladny, z toho vznikají kurzové rozdíly. Zaměstnanec
>není nijak poškozen, já dodržuji jak ZP, tak zákon o
>účetnictví, tak v čem je problém?
Myslíte tuto větu?
"Pro určení korunové hodnoty zahraničního stravného a částky zahraničního stravného v dohodnuté měně se použijí kurzy vyhlášené Českou národní bankou a platné v den vyplacení zálohy."
Tak si ji přečtěte pořádně!
Je o tom, co máte zaměstnanci vyplatit, pokud řešíte účtování, tak je dobré se podívat do zákona o účetnictí.
Ten říká, že účtujete o účetním případu.
Když máte fakturu v jiné měně, tak také přepočítáváte dle zaplacené zálohy?
To, že někdo napíše, že účtuje taky tak, ještě neznamená že je to dobře.
Pravdu má Kamila
Konečně někdo kdo zná zákony, děkuji za podporu.
Připadne mi to, že se nikdo z nich neobtěžoval pořádně se podívat na to moje účtování, co jsem na začátku napsala a z kterého vyplývá, že vyúčtovávám dle zálohy, ale jen příjmám peníze dle uskutečnění účetního případu. Prostě se jim nechce účtovat o KR.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.