Re: Dodanění závazků v účetnictví
to si nemyslím, jak jsem již psala - toto u nás kontroloval auditor - a pokud by s tím měl problém, tak by nás nato upozornil, protože při soupisu přijatých faktur viděl fakturu starší 36 měsíců (ihned nás upozornil na dodanění, ale po předložení oznámení o posunutí splatnosti říkal, že je to O.K...)... máme to založeno u inventury účtů... a už se mi asi tak 2x stalo, že jsme takové potvrzení psali pro odběratele
to samozřejmě ano, ale psala jsem, že když v knize přijatých faktur viděl fakturu starší 36 měsíců, tak ihned nám informoval, že musíme dodanit staré závazky, poté mu byl ale ukázán dokument, že se splatnost této faktury posouvá o 6 měsíců a bylo to O.K. pokud by stále trval na dodanění závazků, tak by nás na o upozornil a sdělil by nám, že dokument nato nemá vliv.... hlavně on přeci vydává zprávu nezávislého auditora... v našem případě sídlí auditor vedle daňového poradce, který nám sestavoval daňové přiznání a spolupracují spolu, takže i podle daňaře mám všechno v pořádku...
Navíc není oprávněn, tedy pokud není současně daňový poradce, posuzovat daně.
Jistě, co není zakázáno zákonem, je dovoleno.....ale....
Těžko dnes odhadnout, co může finanční úřad posoudit jako zneužití práva, zda takovou dohodu mezi věřitelem a dlužníkem, kde se posunuje pouze splatnost.
>>>>>>>>>závazky (staveb.práce), které jsou 36měsíců po
>>>>>>>>>splatnosti
>>>>>>>>>(faktury se splácí postupně, ale do konce roku
>>>>>>>>>nestihnou vše doplatit). Kdybych se s dodavateli
>>>>>>>>>písemně
>>>>>>
>>>>>>Jen ještě, na jak dlouho a jak často můžu posunout
>>>>>>splatnost, je nějaký limit? Můžu použít např.
>>>>>>splatnost
>>>>>>až v roce 2015?
>>>>>
>>>>>Pozor na kontrolu z FÚ. FÚ vám posunutí splatnosti
>>>>>nejspíše při kontrole neuzná, bude vycházet z původní
>>>>>splatnosti.
>>>>
>>>>to si nemyslím, jak jsem již psala - toto u nás
>>>>kontroloval auditor - a pokud by s tím měl problém,
>>>>tak by
>>>>nás nato upozornil, protože při soupisu přijatých
>>>>faktur viděl fakturu starší 36 měsíců (ihned nás
>>>>upozornil
>>>>na dodanění, ale po předložení oznámení o posunutí
>>>>splatnosti říkal, že je to O.K...)... máme to
>>>>založeno
>>>>u
>>>>inventury účtů... a už se mi asi tak 2x stalo, že
>>>>jsme
>>>>takové potvrzení psali pro odběratele
>>>Jenže auditor není daňový poradce.
>>
>>Auditor primárně hodnotí, jestli účetní závěrka
>>podává věrný a poctivý obraz o stavu společnosti,
>>nekontroluje daně.
>
>
>daně kontroluje jeho kolega - daňový poradce
Veroniko, jen tím chci říci, že nelze paušálně poradit prodloužení splatnosti závazku, každý případ je třeba posoudit individuálně. Dohoda mezi věřitelem a dlužníkem je individuální záležitost, může hrát roli smlouva o dílo, zejména ve stavebnictví, může na sebe navazovat více věcí.
Takhle paušálně bych to nikdy neporadila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.