Vlákno názorů k dotazu Osvč a přijmutí zaměstnance od marie2 - Re: osvč a přijmutí zaměstnance Od 1.8.2013 je mzda...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 9. 2013 6:28

marie2 (neregistrovaný)

Re: osvč a přijmutí zaměstnance
    Od 1.8.2013 je mzda 8500 Kč,50,10 Kč-hod.Přihlásite ho na soc. a zdrav.První 3 dny nemoci bude doma zdarma, pak vy za něho zaplatíte 21 dnů, no a potom sociálka mu bude vyplácet nem.dávky.

• 30. 9. 2013 15:23

JiřinaH. (neregistrovaný)

Minimální mzda není 50.10 Kč, ale 50,60 Kč/hod.
    Odvod ZP budete provádět z měsíční mzdy 8500.- ( to je 13,5 % 1148,-) na účet jeho ZP, kaqm se musíte také zaregistrovat jako zaměstnavatel , to je, že podáte Přihlášku nejen jeho, ale i zaměstnavatele ( Vaše IČO a č.účtu, z kterého budete posílat pojistné). Na sociálku se rovněž musíte přihlásit ( zaregistrovat) , bude Vám přidělen var.symbol, pod kterým budete platit pojistné a čet, na který budete pojistné odvádět.
    Přestože chcete " jen pomoci ", musíte mít vše papírově v pořádku , to je i smlouvu, zaúčtování mzdových nákladů(pokud nemáte náklady v %), registraci k placení daní ze závislé činnosti na FÚ, podávání ročního Vyúčtování a hlavně vystavení jeho ELDP.
    Doba nemoci se pak bere pro důchodové pojištění jako náhradní doba, avšak dny jsou tzv. vyloučené z výpočtu.

• 30. 9. 2013 15:26

JiřinaH. (neregistrovaný)

Ještě ta výše sociálního pojištění - z 8500,- odvedete 6,5 +25 = 31,5 % .

• 30. 9. 2013 19:31

xJ (neregistrovaný)

a od příštího roku jako zaměstnavatel budete muset na OSSz posílat vše pouze elektronicky (ELDP, měsíční přehled o platbě pojistného, přihlášky i odhláška a pod.)

• 30. 9. 2013 22:15

živnostníček malý a naivní (neregistrovaný)

všem děkuji za pomoc,ale vidím že toho papírování bude moc.
    Takže to asi vzdám,myslel jsem že mu vystavím smlouvu třeba na 8500
    (peníze by ale fakticky nedostal)bydlel by zdarma ,jedl zdarma a práci by dělal jen jak by mohl a chtěl (je totiž vážně nemocný - pokud v brzké době nedostane nový orgán zemře).
    Myslel jsem že mu pomůžu že mu zaplatím soc.+ zdravotní a tím že ho jako zaměstnám tak bude moc marodit první měsíc bych mu ze svého i jako proplatil a potom jsem počítal že by mu něco platila z toho pojištění dál sociálka (i kdyby marodil několik měsíců ).
    Jenže co mě odrazuje, je to papírování.Já se živím jen malým internet.obchodem a nejsem plátce DPH (daním paušálem).A na tom nechci zatím nic měnit.Myslel jsem že stačí vyplnit jen přihlášku na zdr.a soc.,ale takto to asi vzdám protože aby po mě potom šel Fú abych se tam šel přihlásit ani nevím k čemu ? (při registraci mého žl se vše udělalo automaticky přes žú.
    Je to škoda ,tak 3 tisíce měsíčně za to soc.+zdr. bych byl ochoten mu platit,nechal mu byt zdarma,jídlo.
    Ale je to asi k ničemu,protože to papírování a běhání po úřadech na to nemám hlavu ani nervy.A popravdě mám taky strach že něco neudělám nebo vyplním špatně a stát mi napaří pokutu...a potom za dobrotu na žebrotu...je to škoda že tam nelze jen přijít a říct platim keš za osobu XY soc. 1500 + zdr.třeba 1500 každý měsíc beze změn,nic nikde- nic víc bez dalšího papírování a přihlášování jinde.

• 1. 10. 2013 8:28

Líba (neregistrovaný)

Jestli počítáte s tím, že bude nemocný, tak v době nemoci za něj ZP a SP odvádět nebudete. Zaměstnavatel platí jenom náhradu mzdy v prvních 21 dnech nemoci (kromě prvních tří dnů), potom platí nemocenskou OSSZ. Musí po uzavření PP začít pracovat, jinak nemocenské pojištění nevznikne. To papírování není tak velké, tiskopisy je možné stáhnout z internetu a poslat je můžete poštou.
    Když chcete dělat dobré skutky, tak dejte nějaké mzdovce 2 stovky a ona vám to vyplní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).