Re: daňové zvýhodnění
VOŠ se posuzuje jako SŠ, takže na potvrzení by mělo být, jakou formou studuje. Protože pokud ji studuje dálkově, pak má nárok na zvýhodnění pouze v případě, že dcera nemá pojištěný příjem. Kdyby byla dcera např. zaměstnaná a z příjmu bylo sráženo sociální pojištění, zvýhodnění by nenáleželo.
ježiš marjá, tak teď jste mi vyrazila dech, domnívala jsem se, že se to posuzuje jako vysoká škola. Na tom potvrzení je jen napsaná studijní skupina (DZZ1k - nevím, co to znamená), školní rok a že je studentkou školy, nic víc.
A prosím vás, mám tu studentky na celoroční DPČ, které také po maturitě studují na vyšší odborné škole zdravotnické, můžou si uplatnit slevu na studenta?
No ano, mají statut studenta, pokud se jedná o denní studium (v takovém případě si mohou vydělávat kolik chtějí) nebo dálkové studium, ale v takovém případě pouze pokud nemá pojištěný výdělek. Čili pokud má statut studenta, může uplatnit slevu studentskou a rodič zvýhodnění. Nemá-li statut studenta, pak nikdo nic a musí být hrazeno zdravotní pojištění alespoň v minimální výši.
Prostě VOŠ se pro tyto účely posuzuje stejně jako SŠ.
tak se mi udělalo nějak nevolno, už jsem se dívala na příslušné zákony a mám, prosím, ještě jednu otázku: slečna na DPČ (chodí k nám na noční) tedy studuje VOŠ, ale na potvrzení má napsáno denní studiu, takže té můžu dát slevu na studenta?
A když jsem tu slevu na studenta na VOŠ dávala jiné holce (minimálně už minulý rok), tak to budu muset spravit, jak moc zpětně? Za odpověď moc děkuji.
>>>>VOŠ se posuzuje jako SŠ, takže na potvrzení by mělo
>>>>být, jakou formou studuje. Protože pokud ji studuje
>>>>dálkově, pak má nárok na zvýhodnění pouze v případě,
>>>>že
>>>>dcera nemá pojištěný příjem. Kdyby byla dcera např.
>>>>zaměstnaná a z příjmu bylo sráženo sociální
>>>>pojištění,
>>>>zvýhodnění by nenáleželo.
>>>
>>>ježiš marjá, tak teď jste mi vyrazila dech, domnívala
>>>jsem se, že se to posuzuje jako vysoká škola. Na tom
>>>potvrzení je jen napsaná studijní skupina (DZZ1k -
>>>nevím, co to znamená), školní rok a že je studentkou
>>>školy, nic víc.
>>>
>>>A prosím vás, mám tu studentky na celoroční DPČ,
>>>které
>>>také po maturitě studují na vyšší odborné škole
>>>zdravotnické, můžou si uplatnit slevu na studenta?
>>
>>No ano, mají statut studenta, pokud se jedná o denní
>>studium (v takovém případě si mohou vydělávat kolik
>>chtějí) nebo dálkové studium, ale v takovém případě
>>pouze
>>pokud nemá pojištěný výdělek. Čili pokud má statut
>>studenta, může uplatnit slevu studentskou a rodič
>>zvýhodnění. Nemá-li statut studenta, pak nikdo nic a
>>musí být
>>hrazeno zdravotní pojištění alespoň v minimální výši.
>>Prostě VOŠ se pro tyto účely posuzuje stejně jako SŠ.
>
>tak se mi udělalo nějak nevolno, už jsem se dívala na
>příslušné zákony a mám, prosím, ještě jednu otázku:
>slečna na DPČ (chodí k nám na noční) tedy studuje VOŠ,
>ale na potvrzení má napsáno denní studiu, takže té můžu
>dát slevu na studenta?
Ano, při denním studiu si může vydělávat kolik chce.
>
>A když jsem tu slevu na studenta na VOŠ dávala jiné
>holce (minimálně už minulý rok), tak to budu muset
>spravit, jak moc zpětně? Za odpověď moc děkuji.
Pokud studovala VOŠ dálkově a měla pojištěný příjem, pak bych řekla opravit tak zpětně, jak na to může FÚ přijít.
paní Karo, ještě prosím......
Paní Karo, prosím vás, ještě mě straší zdravotní pojištění.
Nejdřív musím zjistit, jestli má studium denní nebo dálkové (na tom potvrzení to není napsané, nechám si napsat čestné prohlášení). A kdyby to náhodou bylo dálkové studium, jak to má být se zdravotním pojištěním? Já ji přihlašuji normálně jako studenta (P+G) a pojistné odvádím jen ze skutečně vydělaných peněz. Je to správně?
Děkuji.
P.
Re: paní Karo, ještě prosím......
Kdyby to bylo dálkové a ona má pojištěný výdělek (tzn. výdělek, ze kterého je odváděno pojištění), pak nemá statut studenta. Což by znamenalo, že přihlášení by bylo jen kódem P. A taky by to znamenalo, že není pojištěná státem (protože není studentem). Takže pokud by nevydělala ani 8500 hrubého měsíčně a neměla by jinde žádný jiný výdělek, ze kterého odvádí pojištění, muselo by se jí ZP dosrazit do minima. Pokud by měla jinde výdělek s odvodem ZP a dohromady by odvod dal aspoň 1148 Kč (což je od srpna minimum), musela byste mít o tom od druhého zaměstnavatele potvrzení. Pokud by ani po sečtení obou výdělků ještě nevycházelo minimum, pak by musel zbytek dosrazit buď ten druhý zaměstnavatele nebo Vy (zpravidla ten, kdo dělá výplaty později).
Pokud je na denním studiu a má statut studenta nebo je pojištěná státem z jiného důvodu (třeba má invalidní důchod), pak srážíte pouze ze skutečně dosaženého výdělku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.