Re: Krátící koeficient a DPH
Takových vykuků jako vy je více a zákon na to samozdřejmě myslí.
§73
(4) Plátce, který má u přijatého zdanitelného plnění nárok na odpočet daně v částečné výši, je oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně u tohoto plnění nejpozději za poslední zdaňovací období kalendářního roku, v jehož některém ze zdaňovacích období mohl být nárok uplatněn nejdříve. Lhůta pro uplatnění nároku na odpočet daně podle odstavce 3 tím není dotčena.
Nejde snad ani o to, že bych chtěl být vykuk, ale spíš mi přijde trochu nefér moje situace... Jednou v tomto roce jsem totiž prodal invesstiční zlato za cca 218 tisíc a vydělal jsem na tom 3 tisíce. A díky tomuto mi vyjde koeficient a budu muset krátit nárok na odpočet a bude to dělat cca 20 tisíc, takže ve výsledku na tom prodělám. A jak říkám, přijde mi nefér, že kvůli jednomu prodeji zlata budu muset krátit všechny vstupy (jako např. poštovné za balíky zákazníkům z e-shopu, pronájem skladu apod...). Proto jsem myslel, že by mohla existovaat nějaká legální klička, jak na tom neprodělat :-(
Tak se omlouvám, ale zjistil jste si informace o krácení DPH?
Ne že bych rozuměla zlatu, ani se mi to nechce studovat.Zkusím napsat jak to vidím já a vy někde konzultujte.
Zlato - bez nároku na odpočet - u přímo souvisejících nákladů.
Náklady u kterých neumíte říct (třeba nájem, telefon v období kdy jste se o toto staral) dáváte do kráticího sloupce, ale poštovné za balíky zakázníkům - tam přece víte, že uskutečňujete - tudíž máte plnný nárok na odpočet.
Já jsem si to taky tak nějak myslel, ale konzultoval jsem to se dvěma poradci a na otázku:
Pokud tedy prodávám zlato jako plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet tak pak musím koeficientem krátit všechna plnění na vstupu, nebo budou některá plnění krácena a některá budou s nárokem v plné výši? (Např. právě dopravné, poštovné apod.)
jsem dostal odpověď:
Pokud plátce DPH nemá věcně a účetně oddělené činnosti (zdanitelná plnění podléhající DPH od zdanitelných plnění osvobozených od DPH), tak koeficientem krátí DPH na vstupu u VŠECH přijatých plnění.
:-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.