Re: Hlavní + vedlejší pracovní poměr
Vy jste OSVČ a zároveň jste někde zaměstnaná? Živnost není pracovní poměr, pracovní poměr je zaměstnání (tzn. máte pracovní smlouvu u zaměstnavatele a dostáváte mzdu). Ze mzdy se musí srážek ZP a SP, to nejsou zálohy, ale odvody. Ale OSSZ nazývá tu živnost hlavní činností, ne hlavním pracovním poměrem.
Zaměstnavatel odvádí ZP z každého mého platu a to z hrubé mzdy cca 7.000,-. Na důchod se neptám, zajímá mne nemocenská - prozatím. Platím jako OSVČ zálohy, které mi každý rok po podání daňového přiznání určí úřady - nejsem žádná účetní, můj výdělek mi nedovoluje si dovolit takový luxus jako mít vlastního daňového poradce, takže tápu jako asi spoustu živnostníků v ČR. Omlouvám se, že neuvádím správné výrazy, ale jsem jen "obyčejný" člověk a ten to ve vztahu k úřadům nemá zrovna lehké :(.
Já nějak nechápu co na mém dotazu není jasné - zajímalo mne jen zda je nebo není povinné platit SP a ZP z obou mých příjmů - v dotazu jsem psala o jaké činnosti jde - mám OSVČ jako hlavní činnost, protože ji dělám již spoustu let a pracovní poměr mám jen na pár hodin denně - tudíž vedlejší (nebo jak je to dle Zákoníku správně). V zaměstnání mi srážejí SP a ZP z hrubé mzdy a na OSVČ hradím zálohy dle minimálního výměru.
Legrační mi přišlo, že dělení na hlavní a vedlejší berete podle toho, jak dlouho už tu práci děláte. Že nevíte o jiné možnosti je vaše chyba, nikdo není povinen vám nic "sdělovat", o své peníze se musíte starat sama, jinak se nedivte, že platíte 3 roky zbytečně. Řešení jsem vám už psala a máte ho i od jiných níže.
Máte pracovní poměr, tam prostě zaměstnavatel musí odvádět ZP a SP. Kdyby to byla dohoda o provedení práce, bylo by to jiné. Tam by se ZP a SP z částky do 10000,- měsíčně neodvádělo. Možná byste se vešla do 300 hodin ročně, zkuste o této možnosti pouvažovat.
Jako OSVČ si pravděpodobně dobrovolně platíte i nemocenské pojištění. Teď jste dlouhodobě nemocná, proto vám na OSSZ řekli, že nemusíte platit zálohy.
Nad nemocenskou už jsem také přemýšlela (možná si paní platí dobrovolné nem. poj. OSVČ a tím pádem je z pohledu SP považována za OSVČ hlavní), ale to by jí snad řekli, ať k nim přijde po ukončení nemoci, ne až na konci roku. Spíš si myslím, že v zaměstnání vznikla povinná účast na nem. poj. zaměstnanců, paní je považována za OSVČ vedlejší, jenom o tom neví. Jestliže vykázala v Přehledu za rok 2012 daňový základ nižší než 60.329,- Kč, tak by letos nemusela platit zálohy.
Moc děkuji - pravděpodobná bude ta druhá varianta - zajdu tedy za zaměstnavatelem a zkusím si o tom promluvit se mzdovou účetní. Dobrovolné nemocenské si neplatím. Daňový základ jsem měla nižší než 60.000,- Kč. Ještě jednou děkuji za odpověď - moc jste mi pomohla. Hezký den.
Mzdová účetní s tím nemá nic společného, proberte to se svojí OSSZ. Psala jste o delší nemoci, tam by mohla vzniknout invalidita a při výpočtu důchodu by se mohly hodit dva vyměřovací základy - ze zaměstnání i z podnikání. Pak by bylo dobré být pojištěna i z důvodu vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Jestliže Vaše nemoc není vážná, tak byste si mohla podat opravný přehled za rok 2012 - za předpokladu, že jste byla v roce 2012 zaměstnaná a že jste se v přehledu nepřihlásila k dobrovolné účasti na důchodovém pojištění OSVČ - a mohly by se Vám vrátit zálohy, které jste za rok 2012 zaplatila.
u už jsem také přemýšlela (možná si
ní
em. poj. OSVČ a tím pádem je z
važována za OSVČ hlavní), ale to by jí
de po ukončení nemoci, ne až na
ěstnání vznikla
nem. poj. zaměstnanců, paní je
žována
SVČ vedlejší, jenom o tom neví. Jestliže vykázala
za rok 2012 daňový základ nižší než 60.329,-
letos nemusela platit zálohy.
děpodobná bude ta druhá varianta -
tedy za zaměstnavatelem a zkusím si o tom
účetní. Dobrovolné nemocenské si
atím. Daňový základ jsem měla nižší než 60.000,-
vá s tím asi nic neudělá, to si musíte vyřešit na
>>>>OSSZ.
>>>Určitě, děkuji.
>>
>>Mzdová účetní s tím nemá nic společného, proberte to
>>se svojí OSSZ. Psala jste o delší nemoci, tam by
>>mohla
>>vzniknout invalidita a při výpočtu důchodu by se
>>mohly
>>hodit dva vyměřovací základy - ze zaměstnání i z
>>podnikání. Pak by bylo dobré být pojištěna i z důvodu
>>vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Jestliže Vaše
>>nemoc
>>není vážná, tak byste si mohla podat opravný přehled
>>za rok 2012 - za předpokladu, že jste byla v roce
>>2012
>>zaměstnaná a že jste se v přehledu nepřihlásila k
>>dobrovolné účasti na důchodovém pojištění OSVČ - a
>>mohly
>>by se Vám vrátit zálohy, které jste za rok 2012
>>zaplatila.
>Děkuji za pomoc - zajdu tam příští týden a zkusím se
>dohodnout. O těchto možnostech jsem nevěděla, děkuji za
>cenné rady.
Nežádejte o vrácení již zaplacených záloh, bude se Vám to hodit, protože jste celou tu dobu platila SP ( i když jste nemusela), půjde Vám to aspoň na důchod. V době nemoci zálohy přestaňte platit, nemocenskou budete pobírat z OSSZ z pojištěná í u zaměstnavatele. Kdybyste byla na DPP , tak byste zas neměla žádné nemocenské dávky a to je dlouhodobě neúnosné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.