Re: Zaměstnanec donesl pozdě 2.pilíř
Dobrý den, také jsme to absolvovali. Nejdřív to musíte "nahlásit a udat" na finanční úřad v místě jeho trvalého bydliště. Ti mu ten nezaplacený měsíc doměří a vy následně musíte napsat na OSSZ dopis situaci, že za jeden měsíc jste odvedli za zam-nce 6,5% na sociálním pojištěním a měli jste odvést jenom 3,5%. Rozdíl Vám OSSZ pošle na firemní účet (prý nemohou posílat na účet zam-nce).
Děkuji moc. Takže teď to nahlásím na FÚ a budu čekat. FÚ mu to doměří a ten zaměstnanec si ty doměřené peníze pošle sám? Musím vystavit nějaké opravné hlášení na důchodové spoření nebo tak něco? I s tímhle zaměstnancem máme 2 účastníky.
A na OSSZ musím poslat nějaké opravné hlášení pojistného?
Chjo, to je zase den.
Ano FÚ mu to doměří + nějakou malilinkatou pokutu za pozdní platbu. Celé si to doplatí zam-nec. Vy si buďto předěláte mzdy, takže Vám vyjde nižší pojistné na OSSZ nebo stačí napsat jenom papír, kolik má zam-nec hrubou mzdu, kolik mu bylo sražené a kolik se mělo srazit a číslo účtu na přeplatek. Takhle to řešili tady s náma v Olomouci.
Děkuji moc.
Můžete mi prosím ještě pomoci s účtováním? Já jsem se teď do toho tak zamotala, že už nejsem schopna logického myšlení.
Dejme tomu, že částka je 500 Kč. O tuto částku musím opravit v účetnictví původní pojistné. Takže 336/331
Až sociálka 500 pošle, tak 221/336
My pošleme 500 zaměstnanci 331/221
Je to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.