Re: potvrzeni zamestnavatele pro UP
Tak jsem z toho jelen, dnes prisel byvaly zamestnanec s tim, ze ho poslali z UP pro ELDP kde ma ma byt udajne zobrazene to neplacene volno, ktere jsem mu vypsal na potvrzeni pro UP :(
Jak to tedy vlastne ma byt? Na socialce mi rekli, ze na ELDP se neplacene volno neuvadi.
Já v potvrzení pro ÚP uvádím pojištěné doby v podstatě shodně s ELDP. Tzn. měsíce, které jsou na ELDP vykřížkované, jsou v potvrzení pro ÚP jako nepojištěná doba. Co vykřížkované není, je doba pojištěná.
K tomu nepl. volnu na ELDP - jednotlivé dny nepl. volna se v ELDP neuvádí jako doba vyloučená. V potvrzení pro ÚP je to doba pojištěná. Pouze pokud by bylo NV celý měsíc a neměl žádný příjem (např. odměnu), pak je ten měsíc v ELDP vykřížkovaný a v potvrzení pro ÚP by tento měsíc byl dobou nepojištěnou. Prostě se držte toho ELDP.
jenže paní jasná mu potvrdila, že těch několik málo dnů 22.-26.7 má do potvrzení pro ÚP napsat jako dobu kdy nebyl důchodově pojištěn, což by být nemělo, protože v tiskopise pro ÚP je uveden odkaz na
§ 11 odst. 1 písm. a) a odst. 2 zákona č. 155/1995 Sb. a v odst. 2 je uvedeno:
za dobu pojištění uvedenou v odstavci 1 písm. a) se u osob nepovažuje kalendářní měsíc, ve kterém nebyly dosaženy příjmy započitatelné do vyměřovacího základu pro stanovení pojistného
a v měsíci červenci byly dosaženy příjmy (neplacené volno netrvalo celý měsíc)
tak že skutečně se má vyplnit papír pro ÚP shodně s ELDP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.