Re: učtování pořízení na KS
>>>Dobrý den, jak byste zaúčtovali nákup stroje na kupní
>>>smlouvu (z 18. 9. 13). Stroj bude splacen ve třech
>>>splátkách (30.9.2013,1.3.2014,1.3.2015). Stroj bude
>>>namontován a předán 30.10.13. Na platby dostáváme
>>>faktury.
>>>Bylo by možné:
>>>Pořízení na KS 042/479
>>>FP 479/321 (325)
>>> 343/321 (325)
>>>Platba 321/221, děkuji
>>
>>A kdy stroj přechází dle KS do vašeho majetku?
>>Účinností smlouvy, předáním nebo až splacením celé
>>částky?
>>
>stroj fyzicky dostaneme 30.10.2013. Vlastnická práva
>na nás přecházejí až po zaplacení celkové částky. tedy
>teoreticky 31.3.2015 pokud nezaplatime dříve. No ale ted tady ještě koukam že bod. III doba a způsob plnění je Dodávkou zboží 30.10.2013.
Pak by vaše účtování mohlo být, i z hlediska DPH ano. Jen pozor na odpisy. Stroj zařadíte na základě předávacího protokolu 30.10.2013 022/042, účetně budete odpisovat dle vaší směrnice a daňově odpisovat začnete až ke stroji budete mít vlastnické právo v r.2015.
"...No ale ted tady ještě koukam že bod. III doba a způsob plnění je Dodávkou zboží 30.10.2013."
To ale mění situaci. Pak by vám k 30.10.2013 měli vystavit Daňový doklad na celé plnění i celé DPH. DD 042,343/479, úhrada splátek 479/221, zařazení stroje 042/022, odpisy 551/082. U daňového odpisu bude nárok na celý roční odpis, protože stroj stroj budete mít k 31.12.2013.
Který postup bude platit, to bude vycházet z toho, kdy dle smlouvy přejde stroj do vašeho vlastnictví. Neznám veškerá ujednání uzavřené smlouvy.
Právě že ve smlouvě je: bod III. Doba a způsob plnění (způsob plnění: dodávkou zboží). A dále je ve smlouvě bod. V nabytí vlastnického práva (Vlastnické právo přechází na kupujícího dnem zaplacení celé částky tedy 1.3.2015)
My už jsme ted jednu splátku zaplatili a proto jsem udělala tu variantu:
Pořízení na KS 042/479
FP 479/321 (325)
343/321 (325)
Platba321/221,
Dobrý den, paní Danielo, mohla by jste mi ještě poradit když:
Jejich účetní chce ted smlouvu změnit s tím že kupní cena bude uhrazena dle jednotlivých dílčích plnění.
1) FP na třetinu částky (to je ta co jsme již dostali a zaplatili)
2) FP na zbytek celé částky (2/3) s tím že úhrada bude ve dvou splátkách (2014,2015). Vlastnická práva na nás přecházejí až po zaplacení celkové částky.
Mohli by jste mi poradit jaký to má na nás vliv( kromě toho že ted odečteme celé DPH na základě FP na zbytek částky)? a jak se změní účtování?
děkuji
Dobrý den, nákup stroje v rámci dílčích plnění je nesmysl. Dílčí plnění se používá u Smluv o dílo (např.stavební zakázky), NE u Kupní smlouvy na dodávku stroje. Pouze úhrada kupní ceny za tento stroj může být hrazena ve splátkách a může zde být stanovena podmínka, že stroj přechází do vašeho vlastnictví až úplným zaplacením kupní ceny. O znění Kupní smlouvy by snad neměla rozhodovat jejich účetní :-), ale někdo kompetentní a vy vystavenou KS "na dílčí plnění na dodávku stroje" nepodepisujte.
Děkuji za radu. To nevím, ale mě už přišel návrh nové smlouvy s tím že mi jejich pan majitel řekl, že to takhle chce účetní. Dala jsem jim tel. aby jsem se sní domluvila a take aby mi vysvětlila proč to chce takto měnit. Ještě jednou děkuji za radu a možná Vás ještě budu muset požádat o pomoc potom. Hezky den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.