Re: Kdo platí komunální odpad?
Pokud vím, každý má povinnost platit za sebe dokonce i za mimina i povinnost nahlásit,kolik lidí bydlí v dr.bytě právě proto, že se odpad platí ne podle trvalého pobytu, ale podle toho, kde skutečně odpad vytváří. Platí se na Městský úřad-kde vychází rovněž vyúčtování podle domů a byt.jednotek a také vyčísluje dluh nebo přeplatek.
To jsem si myslela taky. Jenže máme dospělé děti, které mají trvalý pobyt stále u nás, přestože v posledních 15 letech absolvovaly internát, kolej, studentské byty a nakonec se usadily u svých současných partnerů. Tam platí odpad, protože SVJ rozpočítává podle počtu osob, které v bytě bydlí.
V našem městě se ovšem platí podle trvalého pobytu, takže u nás odpad za ně platíme podruhé.
V srpnu se mi narodil vnuk a už v září jsem dostala složenku na zaplacení odpadu za něj. Myslela jsem, že se jedná o nedorozumění, protože v našem městě zatím stihl vyprodukovat jen dvě počůrané pleny. Zavolala jsem na Městský úřad a zjistila, že pokud si dětičky nepřehlásí trvalý pobyt, musíme to platit dvojitě dál. Osvobodil by je jenom pobyt v cizině nebo v kriminále, delší než půl roku.
>>>>>>>>Zdravím, máme trvalé bydliště v družstevním bytě,
>>>>>>>>který vlastníme.
>>>>>>>>Poplatek za odpad máme platit sami nebo družstvo?
>>>>Myslím, že ne všude se platí podle trvalého pobytu.
>>>>Někde platí SVJ nebo družstvo a rozúčtovává částku
>>>>domácnostem podle počtu osob. Skutečně bydlících,
>>>>nikoliv
>>>>jenom trvale hlášených.
>>>Pokud vím, každý má povinnost platit za sebe dokonce
>>>i
>>>za mimina i povinnost nahlásit,kolik lidí bydlí v
>>>dr.bytě právě proto, že se odpad platí ne podle
>>>trvalého
>>>pobytu, ale podle toho, kde skutečně odpad vytváří.
>>>Platí se na Městský úřad-kde vychází rovněž
>>>vyúčtování
>>>podle domů a byt.jednotek a také vyčísluje dluh nebo
>>>přeplatek.
>>
>>To jsem si myslela taky. Jenže máme dospělé děti,
>>které mají trvalý pobyt stále u nás, přestože v
>>posledních
>>15 letech absolvovaly internát, kolej, studentské
>>byty
>>a nakonec se usadily u svých současných partnerů. Tam
>>platí odpad, protože SVJ rozpočítává podle počtu
>>osob,
>>které v bytě bydlí.
>>
>>V našem městě se ovšem platí podle trvalého pobytu,
>>takže u nás odpad za ně platíme podruhé.
>>
>>V srpnu se mi narodil vnuk a už v září jsem dostala
>>složenku na zaplacení odpadu za něj. Myslela jsem, že
>>se
>>jedná o nedorozumění, protože v našem městě zatím
>>stihl vyprodukovat jen dvě počůrané pleny. Zavolala
>>jsem
>>na Městský úřad a zjistila, že pokud si dětičky
>>nepřehlásí trvalý pobyt, musíme to platit dvojitě
>>dál.
>>Osvobodil by je jenom pobyt v cizině nebo v kriminále,
>>delší
>>než půl roku.
>U nás je to stejné, jen s tím rozdílem, že my platíme
>za nepřítomné děti a ony tam, kde bydlí
>neplatí....závěr= platit odpad na hlavu jest pitomost.
Jj, naše děti taky neplatily v době, kdy bydlely každého půl roku v jiném bytě, ale když dcera u svého přítele bydlí už 7 let a teď si tam ještě pořídila mimino, tak se těžko předstírá sousedům, že přišla jen na návštěvu.
Pokud může někdo prokázat, že platí za odpad někde jinde než v místě trvalého bydliště, potom v místě trvalého bydliště neplatí. Nevím ale přesně, jak by mělo toto písemné potvrzení vypadat. Ale takto postupoval několik let bratr jednoho z majitelů naší firmy, když měl trvalé bydliště u rodičů a ne v Praze u manželky (z určitých osobních důvodů to takto potřeboval mít). Manželovi u nás na obci také nabízeli, že by synové mohli přinést potvrzení že platí jinde, v podnájmu ale bohužel neměli šanci toto dostat.
Je to tak, jak si to které město vymyslí a odsouhlasí. U nás během let přidali do výjimek ještě pobyt v domě pro seniory a další změny prý do budoucna neplánují. Vím, že v internátu tato potvrzení běžně vystavovali, protože některá města to uznávají.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.