Re: mzda důchodce
děkuji, ano to vím, že má nárok na slevu za celý rok. Ale mě bylo řečeno, že tato sleva za celý rok mu náleží v ročním zúčtování nebo v daňovém přiznání. Nevím, zda mu slevu mohu dát normálně měsíčně ve mzdách. Někdo mi poradil, že ne...že měsíční slevu dávat nemám, ale že v září ještě mohu. Jde mi o to, jak má vypadat mzda za září (sleva ano či ne), za říjen (sleva ano či ne) atd. Možná jsem natvrdlá, tak se omlouvám :-)
>>>Dobrý den, moc prosím o radu. Starobní důchod od
>>>15.9.2013, nyní zpracovávám mzdy za 9/2013. Vše jsem
>>>si v
>>>programu nastavila a při zpracovávání se mi objevila
>>>hláška, že zam-nec je strarobní důchodce a má
>>>základní
>>>slevu na poplatníka, že sw doporučuje tuto slevu z
>>>personalistiky odstranit. Mám nastaveno, že základní
>>>sleva
>>>se nebude v mzdách dávat od 10/2013 s tím, že v
>>>ročním
>>>zůčtování nebo v daňovém přiznání bude mít důchodce
>>>nárok na celou roční částku slevy neb nebyl důchodcem
>>>k
>>>1.1.2013. Od roku 2014 již bez slevy. Je ta hláška
>>>jen informativní, abyych si dala bacha a nezapomněla
>>>nebo mám něco špatně a něco jsem špatně
>>>"nastudovala".
>>>Mám mu v 9/2013 dávat do mzdy základní slevu?děkuji
>>>moc
>>>všem!
>>
>>když nepobíral starobní důchod 1.1.2013, tak má nárok
>>na slevu na poplatníka za celý rok 2013
Takže ještě jednou zaměstnanec nebyl k 1.1.2013 poživatelem starobního důchodu, takže uplatňujete slevu na poplatníka měsíčně až do 31.12.2013. Uplatnit a uplatnit
>
>>>>Holky (kluci) vy jste zlata. Rada pocházela od mé tchyně, která je mzdová účetní, ale protože vím, že mi občas radí dost zmateně, ověřovala jsem. Nevíte proč mi tam skáče ta hláška, že mám slevu odebrat? Zrekapituluji, co všechno jsem s důchodcem "provedla". Ke dni 14.9.2013 (je to datum důchodového věku a datum, od kterého mu byl důchod přiznán, dle rozhodnutí ze sociálky) jsem ho nahlásila na VZP s kódem D. Dále jsem v programu v personalistice uvedla, že se jedná o starobní důchod dle §29 od 14.9.2013, dále jsem u pojistného zaklikla, že se jedná o osobu, za kterou platí pojistné i stát, v daňových údajích mám zakliknuto (už od počátku poměru z roku 2000), že podepsal růžové prohlášení a že mu náleží sleva na dani. Na radu té tchně jsem si tam dala, že sleva od 10/2013 nebude. Takže to předělám a sleva mu nebude náležet až od 1.1.2014. Září-prosinec slevu dám. ELDP jsem už také nastudovala, mám manuál :-) ze sociálky s příkladama, tak to snad bude dobře, ale ELDP mě teď nepálí. Mám všechno dobře???Všem moc a moc děkuju za trpělivost.
>>>zůčtování nebo v daňovém přiznání bude mít důchodce
>>>nárok na celou roční částku slevy neb nebyl důchodcem
>>>k
>>>1.1.2013. Od roku 2014 již bez slevy. Je ta hláška
>>>jen informativní, abyych si dala bacha a nezapomněla
>>>nebo mám něco špatně a něco jsem špatně
>>>"nastudovala".
>>>Mám mu v 9/2013 dávat do mzdy základní slevu?děkuji
>>>moc
>>>všem!
>>
>>když nepobíral starobní důchod 1.1.2013, tak má nárok
>>na slevu na poplatníka za celý rok 2013
>
>děkuji, ano to vím, že má nárok na slevu za celý rok.
>Ale mě bylo řečeno, že tato sleva za celý rok mu
>náleží v ročním zúčtování nebo v daňovém přiznání. Nevím,
>zda mu slevu mohu dát normálně měsíčně ve mzdách. Někdo
>mi poradil, že ne...že měsíční slevu dávat nemám, ale
>že v září ještě mohu. Jde mi o to, jak má vypadat mzda
>za září (sleva ano či ne), za říjen (sleva ano či ne)
>atd. Možná jsem natvrdlá, tak se omlouvám :-)
Ale vždyť píšu, že má nárok na slevu na poplatníka za celý rok 2013, tedy v každém měsíci do konce roku může uplatnit slevu.
Pochybnosti o tom, jestli měsíčně uplatňovat slevy byla u těch důchodců, kteří sice pobírali starobní důchod už vloni, ale přerušili si pobírání na počátku roku právě kvůli nároku na slevu. Tam vím o tom, že byly rady neuplatňovat měsíčně a počkat na roční zúčtování, že se do té doby snad ujasní legislativa, resp. mfcr vydá nějaké závazné stanovisko, jak u těchto osob bude postupovat.
http://www.epravo.cz/top/clanky/legislativni-zmeny-ve-mzdach-v-roce-2013-88900.html
http://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/pro-media/tiskove-zpravy/2013/informace-k-priznani-slevy-na-dani-pracu-1182
xj - přesně - to totiž byl případ mé tchyně, důchodce byla od roku 2012 a 1.1.2013 na jeden den přerušila, takže si celý rok slevu nedává a uplatní roční slevu až v RZD. ALe dělá mzdy pro 200 lidí, takže jsem předpokládala, že 100% musela mít letos nějakého nového důchodce.... že to prý takhle dělá. Všem moc a moc děkuji a pokud mám v "postupu s důchodcem", který jsem výše popisovala nějaký blud, prosím o upozornění.
>
>>>xj - přesně - to totiž byl případ mé tchyně, důchodce
>>>byla od roku 2012 a 1.1.2013 na jeden den přerušila,
>>>takže si celý rok slevu nedává a uplatní roční slevu
>>>až
>>>v RZD. ALe dělá mzdy pro 200 lidí, takže jsem
>>>předpokládala, že 100% musela mít letos nějakého
>>>nového
>>>důchodce.... že to prý takhle dělá. Všem moc a moc
>>>děkuji a
>>>pokud mám v "postupu s důchodcem", který jsem výše
>>>popisovala nějaký blud, prosím o upozornění.
>>>>
>>tak teď se můžete před tchýní pochlubit, že víte víc
>>než ona, protože to co vám radila a tak jak to dělá
>>ona
>>u nových důchodců, tak to je špatně (chudáci
>>zaměstnanci)
>
>moc děkuji, tak já jí zkusím poučit (jestli se dá :-)
jojo chudáci, protože pokud zapomenou na RZD, tak jsou bez peněz ...tchýně by si měla chodit sem pročítat, to by se dozvěděla věcí :-)
>)
OT - Re: mzda důchodce
Kéž by se dala ... moje tchýně nahlásila můj odchod na mateřskou kódem O /místo M/, za 2 měsíce mi přišlo z VZP, že dlužím na pojistném a když jsem to u tchýně "reklamovala," tak se cítila dotčená proč si takovou blbost /její slova/ nevyřídím na VZP sama. No musela jsem, nic jiného mi nezbylo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.