Vlákno názorů k dotazu Potvrzení pro ÚP-čistá mzda od jasná. - Re: Potvrzení pro ÚP-čistá mzda Můj názor je, že...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 10. 2013 10:44

jasná. (neregistrovaný)

Re: Potvrzení pro ÚP-čistá mzda
    Můj názor je, že by se měl odpočítat i doplatek na ZP. Přece jen se do čisté mzdy dostane, ale to pouze uvažuji logicky, ničím to nemám podložené, zatím jsem tento případ neřešila.
    Ale vemte si, že zaměstnanec celý rok uplatňuje daňové zvýhodnění a poslední měsíc jej uplatní, tak to se zase čistá mzda navýší a pokud má více dětí, tak se navýší dost (samozřejmě daňový bonus se nezapočítá, ale při vyšší mzdě daňové zvýhodnění může pokrýt i celou daň). Což taky není správné, ale je to tak.

• 10. 10. 2013 11:26

Kara (neregistrovaný)

Jasně, ale o té dani to přímo zákoník říká, že se odečte daň, kterou vypočítáme podle pravidel platných v tom měsíci. Ale o zdravotním to není jasné. Vezměte si třeba případ, kdy si vydělá 2500 Kč, čili on musí zdravotní pojišťovně prostřednictvím zaměstnavatele poslat ještě 13,5 z 6000 Kč, tzn. 810 Kč (čili tyto peníze jsou mu sražené ze mzdy). Čistá pak bude 2500 - 163 - 113 - 810 = 1414 Kč.
    Nebo si představte (teoreticky, ale není nemožný) případ, že půjde o pracovní poměr s mrňavým úvazkem a mzdou 1500. Pak by čistá vyšla 1500 - 98 - 68 - 945 = 389 Kč.

• 10. 10. 2013 11:33

jasná. (neregistrovaný)

Já se jenoom opravím, chtěla jsem napsat, že celý rok NEUPLATŇUJE daňové zvýhodnění, ale napsala jsem, že uplatňuje. To jenom pro pořádek.
    Jinak chápu to, co píšete, ale přesto si myslím, že doplatek na ZP se dostane do čisté mzdy, tak by snad mělo být s ním počítáno. Doufám, že se ještě někdo k debatě připojí, kdo již tuto situaci řešil. ať jsme zase o něco moudřejší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).