Re: další rodičovská a ELDP
Celé měsíce, v nichž trval RP od začátku roku, budou vykřížkované. Měsíc, v němž začala nová PPM, a další měsíce včetně měsíce, v němž se narodilo dítě, budou bez X, X budou až od měsíce následujícího po měsíci porodu (kdyby se dítě narodilo 1., bude X už v tomto měsíci). Dále nebudou vykřížkované měsíce, v nichž žena po ukončení PPM čerpá dovolenou (byť i jediný den v měsíci). Celý počet dnů za nevykřížkované měsíce bude ve Dnech. Ve vyloučené době bude počet dní počínaje dnem nástupu na PPM a konče dnem PŘED porodem. Ve vyměřovacím základu bude náhrada za dovolenou.
Děkuji vám za odpovědi. Z toho vyplývá, že se další mateřská, která přerušuje rodičovskou s prvním dítětem, chová stejně, jako kdybych byla zaměstnaná a nastoupila na mateřskou (samozřejmě s tím rozdílem, že práce je ve "Dnech" a rodičovská bez mzdy ne a měsíce jsou proškrtnuté). Nová účetní mi celý rok proškrtala a mateřská se mi v něm neobjevuje. Co se týče těch dat, tak na tu druhou mateřskou jsem nastoupila 20. 5. 2013 a porod nastal 3. 8. 2013. Dovolenou jsem nečerpala a ani jsem nepracovala, takže jestli mi to napíšete přesně, jak to má být, budu moc ráda. Mimo mateřskou jsou samozřejmě ty rodičovské. Moc vám děkuji za rady, jste zlatíčka.
Protože jste o čerpání dovolené nepožádala tak, aby navazovala na MD, tak teď zaměstnavatel vaší žádosti o čerpání nemusí vyhovět. Budete si ji moci vybrat po skončení RD. Bude krácená za 100 zameškaných dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12.
Děkuji za odpověď. Už jsem si to propočítávala a předpokládám, že se jedná o krácení pouze v příslušném roce, kterého se dovolená týká. Vzhledem k tomu, že mateřská začala 19. 6. a končila 31. 12., tak se jedná o krácení do 19. 6., které by bylo i v případě, že bych požádala hned po ukončení mateřské, protože rodičovská dovolená nebo nemoc před MD se do odpracované doby podle mého názoru nezapočítává a mně s ukončením MD, skončil i celý rok a rodičovská mi tím pádem už dovolenou krátit, z důvodu nepožádání o výběr dovolené, nemůže. Můžete mi paní Líbo jen říci, jestli je to tak jak píšu? Pochybuju, že naše účetní vůbec ví, že mám nárok na nějakou dovolenou, natož jak postupovat při jejím krácení a až jí to řeknu, tak musím mít jistotu. Moc děkuji za odpověď.
Ve vašem případě ano, protože vám MD končila přesně 31.12., ale kdyby byla v první polovině roku, tak by to znát bylo a kdyby zasahovala pár dny do ledna, tak by taky byl rozdíl, protože čerpáním dovolené hned po MD by vám vznikl i nárok na 1/12 z roku dalšího.
Ještě jednou moc a moc děkuju. Teď mi zbývá ta horší část a to ta vyrazit do firmy s žádostí o dovolenou za rok 2012 byť vyplacenou třeba až v roce 2015 a navíc s pravděpodobně špatným ELDP za rok 2012, radost mít asi nebudou. Ale byla bych hloupá neudělat to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.