Re: osvč + částečný pracovní úvazek
Příjem ze závislé činnosti - dohoda o pracovní činnosti, pracovní poměr - pak budete považován na OSVČ vedlejší. Musíte se s mzdovkou domluvit, aby Vám nesrthávala ZP z minima (jestli si platíte aspoň to minimum z podnikání).
Dohoda o provedení práce - budete OSVČ hlavní, protože z 7000 Kč měsíčně nejsou odvody na ZP a SP.
Ano, to jsem pochopil, ale jde mi o to, abych minimální zálohy platit nemusel...myslím si totiž, je pro mě bude výhodnější, když mi zaměstnavatel strhne ZP z minimální mzdy. Ale stále nechápu to SP. V zaměstnání bude odvedeno z příjmu a jako OSVČ budu muset něco měsíčně platit? Omlouvám se, nemám zkušenosti.
To, co zaplatíte ze závislé činnosti se vám v přehledech pro ZP a OSSZ vůbec nijak neobjeví, to se nevyúčtovává, takže stejně z příjmu OSVČ budete ZP platit po podání přehledů bez ohledu na to, jestli jako OSVČ nějaké zálohy zaplatíte nebo ne. U SP je hranice ročního příjmu (cca 60000,-), pokud ji nedosáhnete, nemusíte SP platit, u ZP platíte z každé koruny.
Jak je to se zálohami na SP najdete tady:
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/platba-pojistneho/zalohy-na-pojistne-na-duchodove-pojisteni.htm
Zálohy na SP budou záviset na údajích v přehledu o příjmech a výdajích za rok 2012. Pokud byste byl OSVČ vedlejší už loni a s ohledem na vykázaný daňový základ by Vám nevznikla povinná účast na důchodovém pojištění, tak byste nyní mohl přestat platit zálohy. Pokud jste měl vyšší daňový základ, tak budete platit zálohy i nadále, ale jen ve výši platné pro OSVČ vedlejší. Nejlépe uděláte, když se poradíte na OSSZ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.