Re: Sleva na manželku pokud studuje VŠ
Pro dandyska: sleva na dítě (přesněji zvýhodnění na dítě) se dává rodiči (nebo někdy prarodiči nebo osobě, která dítě převzala do péče) na vyživované dítě. Manžel není rodič své manželky. Sleva na manželku/la s ročními příjmy do 68000 může manžel/ka uplatnit, pokud celoroční příjmy manželky/la nejsou vyšší než 68000 Kč (a nemusí jít o studenta, může jít o jakoukoli manželku nebo manžela). Příjmy se sice posuzují celoroční v každém případě, ale pokud nejsou manželé celý rok, sleva se uplatní jen v poměrné části za ty měsíce, kdy manželé byli.
Toto m poslal jeden zaměstnanec .
Bylo mi řečeno od mamky účetní, že na svojí manželku, která studuje a je jí 22 let můžu pobírát příspěvěk jako na dítě. Tak se chci zeptat co je k tomu potřeba a zda to jde ?
Tak proto se ptám nikdy jsem o tom neslyšela .
§ 35c odst. 8) Zák. o daních z příjmu:
Uzavře-li dítě uvedené v odstavci 6 písm. b) manželství a žije-li v domácnosti s manželem (manželkou), může uplatnit manžel (manželka) slevu na dani při splnění podmínek uvedených v § 35ba. Nemá-li manžel (manželka) příjmy, z nichž by mohl (mohla) uplatnit slevu na dani při splnění podmínek uvedených v § 35ba, může daňové zvýhodnění uplatnit rodič dítěte nebo poplatník, u něhož jde ve vztahu k dítěti o péči nahrazující péči rodičů, pokud dítě s ním žije v domácnosti.
Manžel nemůže uplatňovat daňové zvýhodnění. Tam je odkaz na § 35 ba, což je sleva na manželku. Jenom v případě, že manžel nemá zdanitelný příjem, z kterého by si slevu uplatnil, můžou si daňové zvýhodnění dál uplatňovat rodiče. Žijí-li ve společné domácnosti.
Takže jsem to špatně pochopila, děkuji za vysvětlení. Jen nechápu, proč to je v zákoně takto napsané u daň. zvýhodnění, když už je na tuto slevu nárok jasný v jiném paragrafu, je to hodně matoucí. Stačilo by napsat, že si může daň. zvýhodnění uplatnit rodič, pokud manžel nemá příjmy, u kterých může uplatnit slevu na manželku. Ale to bychom asi chtěli trochu moc, aby zákony byly jasné a srozumitelné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.