Re: Přivýdělek4250.-na prac. smlouvu-dan
tím, že jste sepsali PS jste mu asi moc nepomohli, bude záležet na úřednici/kovi, která/ý ji má v evidenci na ÚP. Přeci jenom PP je pro ně zárukou, že se jedná o práci, která by ho měla živit, takže je možné, že bude mít problém, aby se v evidenci na ÚP udržel (možná to budou brát jako obcházení zákona). Lepší by bylo, kdybyste sjednali DPP. Je také možné, že když mu platíte minimální mzdu, že na Vás přijde kontrola, zda minim. mzda je dostačující a měla by být placená mzda zaručená (vyšší), tudíž by třeba již nesplňvoal podmínky evidence na ÚP.
Brala jsem "zdanění" prostě jako vše co se odečte z hrubé mzdy. Nakonec se s zaměstnancem domluvím, že se vše přepíše na DPP, jeví se mi to jako nejlepší varianta, snad není takový průšvih když je v potvzení pro úp odměna 4250.- v kolonce "Pracovního nebo služebního poměru" a ne v kolonce "Dohod o pracích konaných mimo prac.poměr", splést se může každý. Jestli to teď tedy dobře chápu, tak když mi podepíše Prohlášení, tak na účet dostane celých 4250.-?
Jestli vám můžu dobře poradit, už nic neřešte. Očividně vám chybí základní znalosti mzdového účetnictví. Naděláte více škody než užitku.
Jak jste mohla vyslovit takovýto nesmysl? - myslela jsem, že když jde o přivýdělek na úp, tak, nebude zp ani sp.
Kdybych vše znala, tak bych se zde neptala, ne vždy může člověk dělat co chce a co ho baví, ale co musí. Něco s tím každopádně udělat musím, bez výplaty to asi neprojde. Nikdy jsme neměli takovýto případ a když je někdo veden na úp, tak za něj platí zp a sp stát, takže mi můj dotaz jako neprostý nesmysl nepřijde.
Trochu sebekritiky by vám neuškodilo. Nepapsal jsem, že váš dotaz je nesmysl, ale že vám chybí základní znalosti. Co věta, to perla... Opět jste napsala pěkný nesmysl - když je někdo veden na úp, tak za něj platí zp a sp stát,. A to jste kde vyčetla, že za něj SP platí stát???
Musíte to vyřešit jedině tak, že to zdaníte a zpojistníte podle platných předpisů a ne změnou druhu smlouvy.
Pokud je dotyčný veden na ÚP, pak už ta smlouva na ÚP leží - kdyby ji nepředložil, vyřadili by ho z ÚP. A na ÚP mají kopii. Vážně chcete takhle riskovat? Zaměstnance leda tak poškodíte ...
Nj, tohle mě taky napadlo, to jsem ještě chtěla zkonzultovat s tím zaměstnancem. No nic, tento měsíc nechám vše jak bylo sepsáno a následně smlouvu ukončím a až od dalšího měsíce na DPP, tak to bude pro zaměstnance snad nejpřijatelnější. Jinak děkuji všem, kteří měli snahu mi poradit, narozdíl od těch, kteří mě berou za slovo jestli platí sp stát, když je jasné jak jsem to myslela :-(
Kontrolní orgány se u vás asi pomějou :-), když si nějak nechcete přiznat svoji neznalost základních pojmů a postupů při zaměstnávání zaměstnance. Nejde říci, že běžný zaměstnanec a zaměstnanec na přivýdělek je něco jiného. Ani bych asi nechtěla být zaměstnancem, kterému děláte výplatu. Kdo ví, jestli chudák zaměstnavatel ví, za co vás platí a co provádíte.
Možná, že by Vám neuškodilo si nastudovat nějakou odbornou literaturu. Já i po více jak 20leté praxi to dělám průběžně pořád a stále jsou oblasti, kdy si nejsem jista. Více sebekritiky fakt neuškodí nikomu a není se přitom za co stydět.
Ale to já se stydím a jsem k sobě sebekritická dost, jen jsem zde hlavně chtěla řešit ten případ a ne svoji sebekritiku. Jestli někomu přijde, že to beru na lehkou váhu, tak to určitě ne, jen jsem tady nevypisovala jak mě to stresuje. Nebojte, výplaty nepočítám, pouze na mě "padl" tady ten zvláštní případ, ostatní zaměstnanci se u nás mají více než dobře a kontrolní orgány nás celkem pravidelně navštěvují. Nevim proč mě paní "jasná"hned takhle napadá, negativní myšlenky mě opravdu moc nepomohly.
hlavně ukončete tento vztah správným způsobem, pokud máte sjednanou zkuš. dobu, pak zruště PP ve zkuš. době
pokud jste zkuš. dobu nesjednali, pak nastane problém - každopádně to musíte řešit ve spolupráci se zam-cem, protože on musí včas předkládat dohodu (smlouvu) a také mu budete muset vypsat, kolik si vydělal a on to musí také v řádném termínu, který si tam sjedná, předat
pokud nepředá všechna lejstra v pořádku a včas, vyškrtnou ho z evidence
každopádně to třeba začne vrtat v hlavě té úřednici na ÚP, proč děláte takové zmatky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.