Re: Zkušební doba
No hledala jsem nějaké vlákno, ve kterém jste něco psala o platnosti nebo o neplatnosti zkušební doby. Když si čtu ten § 41, tak nerozumím, jestli tedy je takto sjednaná zkušební doba neplatná úplně (tzn. jako by ji neměl sjednanou vůbec) anebo jestli je platná, ale jen do doby, která je přípustná.
Já bych ten § 41 tedy chápala tak, že právním úkonem je pracovní smlouva a jeho částí je sjednání zkušební doby. Takže pracovní smlouva je platná, jen to sjednání zkušební doby je neplatné.
Chápu to dobře nebo blbě a platí, že zkušební doba je platná, ale jen zčásti a činí jen tolik, kolik je maximálně přípustné?
Děkuji, paní VH. Ale snažím se pochopit ten § 41 OZ: "Vztahuje-li se důvod neplatnosti jen na část právního úkonu, je neplatnou jen tato část, pokud z povahy právního úkonu nebo z jeho obsahu anebo z okolností za nichž k němu došlo, nevyplývá, že tuto část nelze oddělit od ostatního obsahu."
Jak z tohoto plyne, že je zkušební doba platná, ale jen v maximálním možném rozsahu a ne že je neplatná?
Je právním úkonem pracovní smlouva a částí tohoto pracovního úkonu (tedy smlouvy) je sjednání zkušební doby?
Díky, rozsudek si přečtu, já jsem přijala odpověď, že ta zkušební doba platí, ale jen v maximálním povoleném rozsahu, jenom jsem trochu vrtal. Zákony platí pro všechny občany, ale většina občanů práva nestudovala a nezná teorii. Podle mě by zákony měly být psané jasně a srozumitelně, pro občany, když se podívám na §, abych si ho dokázala jednoznačně aplikovat na případ, a ne aby muselo docházet k soudům ohledně výkladů, které jednou řeknou rozhodnutí k té samé věci tak a podruhé jinak. Vy jste mě odkázala na § 41 a mě zajímá jeho výklad na tomto jednoduchém konkrétním případu. Jen jsem od Vás chtěla krátkou odpověď na příkladu pracovní smlouvy a v ní obsaženém smluvení zkušební doby, tzn. co v tomto případě rozumíte právním úkonem a co částí tohoto pracovního úkonu.
Psala jsem vám to nahoře, ale nevím, jestli jste si toho všimla, tak to dám ještě i sem. Třeba vám to trochu pomůže.
Dle zákoníku práce s komentářem , vydaným nakladatelstvím Anag, je v komentáří k § 35 zkušební doba ve výkladu , mimo jiné, toto:
"Pokud by zkušební doba byla sjednána delší, než umožňuje zákon, nemá to za následek neplatnost ujednání o zkušební době. Neplatné bude pouze ujednání o té části zkušební doby, která překračuje maximální hranici 3, resp. 6 měsíců."
A protože zákon umožňuje při PP na dobu určitou zk. dobu ne delší, než činí polovina sjednané doby trvání PP, tak pokud by zk. doba byla delší než polovina sjednané doby, tak ta "nad" je neplatná. Nikoliv celé ujednání o zkušební době.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.